30.09.2024, 07:05

Obeležena godišnjica smrti vojnika Stojadina Mirkovića

č: | fb:

U selu Gornje Leskovice kod Valjeva, u nedelju je obeležena godišnjica smrti vojnika Stojadina Mirkovića (19), heroja podno Povlena.

 

Najpre je održan parastos na seoskom groblju, a potom su predstavnici Vojske Srbije, koje je predvodio pukovnik Saša Stojiljković, komandant 2. Centra za obuku, grada Valjeva koje je predvodio član Gradskog veća Miloš Krstić, Udruženja boraca ratova 90-ih, koje je predvodio predsednik Udruženja Aleksandar Pavić i porodica sa majkom Anicom, položili cveće i vence na spomen bistu koja se nalazi u dvorištu OŠ "Miloš Marković" u Donjim Leskovicama.

 

Potom su učenici ove škole, u koju je išao i Stojadin Mirković prikazali kratak program o životu njihovog zemljaka, koji je postao primer ne samo mladima iz ovih krajeva, već i šire, objavljeno je na sajtu grada Valjeva.

 

Priča o herojstvu mladog Stojadina Mirkovića traje i danas. Podsetimo, kao vojnik JNA, u vojnom skladištu kasarne u Bedeniku, kod Bjelovara u Hrvatskoj, 29. septembra 1991. godine, tada 19-godišnji Stojadin Mirković je poginuo sa majorom Milanom Tepićem.

 

Naređenje majora Tepića je bilo da se povuče u zaklon, a naređenje pretpostavljenog je prvi put odbio ovaj uzorni momak. Iz oklopnog transportera je do poslednjeg trenutka štitio majora, koji je rešio da digne u vazduh skladište, kako ne bi palo u ruke hrvatskih pobunjenika. Major Milan Tepić je 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, a ujedno i poslednjim narodnim herojem države, koja je ukinula dodeljivanje ovih počasti.
Vojnika Stojadina Mirkovića, koji je poginuo zajedno sa majorom Tepićem, 31. decembra 1999. godine predsednik SRJ odlikovao je posthumno Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

 

Prošle godine je u parku Vide Jocić na Jadru otkrivena spomen-bista sa njegovim likom, čime je ispunjeno još jedno obećanje grada Valjeva, da se i na ovaj način oda počast herojstvu mladića iz sela Gornje Leskovice, koji je žrtvovao svoj život.

Aktuelno

Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Republički zavod za statistiku Pre 2 sati 28 minuta

Valjevo po zaradama i dalje ispod republičkog proseka

Prosečna zarada u Valjevu, bez poreza i doprinosa, u julu 2024. godine iznosila je 86.858 dinara, što je za 10.977 dinara ispod republičkog proseka koji je iznosio 97.835 dinara. Najplaćeniji i u...