DEXA aparat (foto: zcvaljevo.rs)
DEXA aparat (foto: zcvaljevo.rs)
01.10.2024, 06:49

U kvaru novi aparat za merenje gustine kostiju, radio samo pet meseci

č: | fb:

Više od mesec dana je u kvaru najmoderniji uređaj za osteodezitometriju DEXA aparat (aparat za merenje gustine kostiju), koji je radio samo pet meseci, potvrđeno je Kolubarskim.rs u Zdravstvenom centru Valjevo.

 

Kada je, sredinom marta, najavljen početak rada, rečeno je da je "aparat od izuzetnog značaja imajući u vidu da Kolubarski okrug pokriva teritoriju na kojoj živi do 200 hiljada stanovnika".

 

"Ovo je veliki dan za Zdravstveni centar Valjevo jer smo dobili moderan aparat DEXA koji do sada nismo posedovali. Do sada su naši pacijenti za ovu dijagnostiku morali da idu u Beograd, a to je mesečno bilo i stotinu pacijenata", rekao je tada v.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić.

 

Kako stvari trenutno stoje, pacijenti ponovo moraju da idu u Beograd, a sudeći prema odgovoru PR službe Zdravstvenog centra to će činiti sve dok "deo koji je u kvaru ne stigne iz inostranstva", a kada će to biti nije poznato.

 

"DEXA aparat je u kvaru od 23. avgusta. Nakon prijave zastoja u radu, i kontaktiranja ovlašćenih servisera, posle par dana izašli su na teretn i ustanovili kvar. Pošto je specifični deo u pitanju, a aparat je inostranog porekla, deo je naručen iz inotranstva i čeka se njegova isporuka. Aparat je u garanciji i svi kvarovi u okviru servisa su podržani u okvru garancije", piše u odgovoru.

 

Inače, za pet meseci, koliko je aparat bio u funkciji, urađeno je 490 pregleda, dok je u planu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja bilo 250 pregleda. Kako je navedeno u odgovoru, kod 90 pacijentkinja otkrivena je osteoporoza, "ti pacijenti su laboratorijski obrađeni i ordinirana im je odgovarajuća terapija".

 

"Deksa, kao dijagnostička metoda u fizijatriji, nikada nije hitan metod pregleda i koristi se samo i isključivo prema ostalim parametrima i indikacijama koje ukazuju na sumnju na osteoporozu, a to određuje lekar specijalista fizijatrije u skladu sa protokolima lečenja", naglašeno je u odgovoru PR službe Zdravstvenog centra.

 

Međutim, sredinom marta, kada je najavljen početak rada DEXA aparata, v.d. direktora dr Vladimir Pantelić je rekao: "Na osnovu dijagnostike deksom, mi možemo ako posumnjamo da nam pacijent gubi koštanu masu, snimkom i softverskom obradom da utvrdimo dijgnozu osteoporoze i da blagovremeno lečimo pacijenta".

 

Recimo još i to da su sredstva za nabavku aparata DEXA dobijena iz oportuniteta preko Ministarstva pravde, a ukupan iznos za kupovinu aparata i opremanje prostora iznosio je preko 35 hiljada evra.

 

Aktuelno

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 57 minuta

Prekid u vodosnabdevanju

U utorak  01. oktobra 2024.godine od 8 do 14 časova, zbog radova na vodovodnoj mreži, bez vodosnabdevanja će biti potrošači u Ulici Suvoborska od Ulice Splitska prema Petnici, kao i svi potrošači...  · 1 komentar