Psi u Knez Miloševoj (foto: Đorđe Đoković)
Psi u Knez Miloševoj (foto: Đorđe Đoković)
02.10.2024, 06:54

Preko 54 miliona dinara zbog ujeda pasa, pojedine psi ujedali i po četiri puta mesečno!

č: | fb:

Javno komunalno preduzeće "Vidrak" Valjevo je prošle godine na ime naknade štete zbog ujeda pasa građanima isplatilo preko 54 miliona dinara!

 

Ovaj podatak je na sednici Gradskog veća, na kojoj su razmatrani izveštaji o radu javnih preduzeća za prošlu i realizacija programa poslovanja u prvih šest meseci ove godine, saopštio direktor Dragutin Kuzmanović, koji je naglasi da to "ozbiljno ugrožava likvidnost preduzeća".

 

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Kolubarske.rs)

Prema Kuzmanovićevim rečima, za prvih šest meseci ove godine JKP "Vidrak" je vodilo 106 sudskih sporova čija je ukupna vrednost 11,2 miliona dinara i svi se odnose na ujede pasa, kao i da su obaveze po ovom osnovu, uključujući presude od ranije, dostigle 13,5 miliona dinara.

 

Neverovatan je podatak, koji je izneo Kuzmanović, da su pojedine Valjevce psi ujedali i po četiri puta mesečno i da su svi oni imali uredne lekarske nalaze o zadobijenim povredama.

 

"Javno preduzeće je pokrenulo i sudske sporove u nekima od ovakvih slučajeva, ali, radi se o problemu koji je prisutan širom Srbije i neophodno je da se uključe više instance, republički nivo, kako bi se svemu stalo na put", kazao je Kuzmanović.

 

Uz ocenu da je ovakvo stanje nedopustivo, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković insistira da se problem hitno reši, jer "Grad, jednostavno, nema i ne može da isplaćuje toliki novac za naknade za ujede pasa".

 

Za ujede više nego za investicije

 

U 2015. godini naknade ujedenim građanima iznosile su ukupno 18,7 miliona dinara, dok je 2021. godine građanima isplaćeno 21,5 miliona dinara. Kako je navodeno pre tri godine u izveštaju o radu JKP "Vidrak", to je najveća stavka u njihovim rashodima. Nakon samo dve godine (2023.) rashodi na ime naknada štete trećim licima zbog ujeda pasa dostigli su preko 54 miliona dinara!

 

Recimo još i to da su ukupna investiciona ulaganja JKP "Vidrak" u 2023. godini iznosila 53,3 miliona dinara, najviše novca oko 21 milion utrošeno je za kupovinu auto smećara i za fekalnu cisterna koja je plaćena oko 12,5 miliona. U planu je bila i nabavka još dva manja auto smećara čija je ukupna vrednost oko 32 miliona dinara, ali nisu kupljena...

 

Novac za rekonstrukciju azila

 

Na sednici Gradskog veća, na kojoj su razmatrani izveštaji o radu javnih preduzeća za prošlu i realizacija programa poslovanja u prvih šest meseci ove godine među kojima je JKP "Vidrak", saopšteno je da je Grad opredelio 6,5 miliona dinara za rekonstrukciju azila za pse. Projekat bi trebalo da bude završen do kraja ove, a radovi izvedeni tokom sledeće godine.

Aktuelno

Učenici (foto: Kolubarske.rs)
Grad Valjevo objavio Pre 5 sati 27 minuta

Konkurs za dodelu stipendija

Grad Valjevo je objavio konkurs za dodelu stipendija za školsku 2024/25. godinu. Prijave se podnose isključivo na pisarnici grada Valjeva, a rok za podnošenje je 25. oktobar 2024. godine.

Pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 15 sati 56 minuta

Bez vode Popučke i još pet sela

Zbog radova na vodovodnoj mreži u Popučkama (Iverak) u utorak 2.10.2024. godine od 7 do 15 časova, bez vodosnavdevanja će ostati potrošači u Popučkama, Zabrdici, Lukavcu, Dupljaju, Divcima i...