Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
02.10.2024, 12:49

Od 13 osnovnih i srednjih škola u Valjevu nastave nema u četiri, od srednjih samo Gimnazija

č: | fb:

Predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti protestovali su danas u Beogradu jer pomaka u razgovorima sa Vladom Srbije nije bilo. Vlada ne odustaje od ponuđenih 12 odsto povećanja plata nastavnom osoblju, a prosvetari od zahteva da se svima u prosveti plate jednako uvećaju.

 

Prosvetni radnici zahtevaju da se početna plata u prosveti, koja sada iznosi nešto više od 86 hiljada dinara, izjednači sa prosečnom platom na republičkom nivou, dok premijer Miloš Vučević i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ostaju pri stavu da je povećanje od 12 odsto za nastavno i osam odsto za nenastavno osoblje "maksimum u ovom trenutku".

 

Prosvetari tvrde da su prevareni, te je to bio i moto današnjeg protesta - "Opet ste nas prevarili".

 

Od šest srednjih škola u Valjevu, četiri nisu u štrajku – Tehnička, Medicinska, Poljoprivredna i Ekonomska škola u kojoj, kako nam je rečeno, petoro nastavnika ne radi dok ostali redovno drže nastavu. U totalnoj obustavi rada je jedino Valjevska gimnazija, dok je Muzička škola delimično u štrajku.

 

Od sedam osnovnih škola u Valjevu, u totalnoj obustavi rada su tri škole - "Andra Savčić", "Nada Purić" i "Vladika Nikolaj Velimirović". Prosvetni radnici u osnovnim školama "Desanka Maksimović" i Prva osnovna danas nisu u štrajku, dok je u školama "Milovan Glišić" i "Sestre Ilić" nastava delimično obustavljena.

 

Informaciju o štrajku u osnovim školama dobili smo od predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za Kolubarski okrug, Vesne Andrić, a to nam je potvrđeno u svim školama, osim u OŠ "Vladika Nikolaj Velimirović", gde su odbili da daju informaciju o tome da li su ili ne u štrajku.

Aktuelno

Učenici (foto: Kolubarske.rs)
Grad Valjevo objavio Pre 11 sati 32 minuta

Konkurs za dodelu stipendija

Grad Valjevo je objavio konkurs za dodelu stipendija za školsku 2024/25. godinu. Prijave se podnose isključivo na pisarnici grada Valjeva, a rok za podnošenje je 25. oktobar 2024. godine.

Pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 1 minuta

Bez vode Popučke i još pet sela

Zbog radova na vodovodnoj mreži u Popučkama (Iverak) u utorak 2.10.2024. godine od 7 do 15 časova, bez vodosnavdevanja će ostati potrošači u Popučkama, Zabrdici, Lukavcu, Dupljaju, Divcima i...