Budući izgled deponije Kalenić
Budući izgled deponije Kalenić
03.10.2024, 06:51

Deponija Kalenić počinje sa radom u oktobru 2025.

č: | fb:

Regionalna sanitarna deponija "Kalenić", u istoimenom selu kod Uba, počeće sa radom u oktobru 2025. godine, najavio je Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Eko-Tamnava" Ub.

 

On je na sednici Gradskog veća, na kojoj je razmatran izveštaj o realizaciji programa poslovanja "Eko-Tamnave" za 2023. godinu, rekao da je do sada završeno oko 65 posto radova na izgradnji deponije, a da će prijem komunalnog otpada sa područja više opštine i gradova Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga i dela grada Beograda, početi za godinu dana.

 

"Početkom novembra trebalo bi da započne postavljanje specijalne folije u telo deponije i senzora ispod nje koji bi registrovali eventualni proboj podzemnih voda... Praćenje kretanja, tretman i odlaganje otpada biće rađeni po savremenoj tehnologiji... Do tada, neophodno je da se raspiše javna nabavka i realizuju radovi na rekonstrukciji transfer stanice za otpad u Valjevu, kao i da se obezbede vozila za prevoz otpada u Kalenić", rekao je Petrović.

 

Takođe je neophodna revizija projekta rekultivacije sanitarne deponije u Valjevu, koja je privremena već 33 godina, čija bi sanacija trebalo da počne 2026. godine.

 

Prema rečima gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića sanacija postojeće valjevske deponije trebalo bi da počne i ranije i da se izvodi po fazama.

 

Grad Valjevo je u potpunosti izmirio svoje obaveze za realizaciju projekta sanitarne deponije "Kalenić" za 2023. godinu u iznosu od 8,2 miliona dinara, rečeno je na sednici Gradskog veća.

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kako je ranije saopšteno, na Regionalnu sanitarnu deponiju "Kalenić", godišnje će biti deponovano oko 230.000 tona đubreta sa teritorije 15 gradova i opština: Valjeva, Uba, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Koceljeve, Vladimiraca, Barajeva, Lazarevca, Obrenovca, Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika i Loznice.  

 

Realizacija ovog projekta od značaja za Republiku Srbiju, čime će biti rešen problem 500.000 građana sa teritorija tih lokalnih samouprava, počela je pre 14 godina.

 

Vrednost investicije je oko 31,5 miliona evra, od čega najveći deo finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 

Aktuelno

Novi Maxi u Valjevu (foto: Maxi)
PR Pre 3 sati 26 minuta

Otvoren novi Maxi supermarket u Valjevu

Stanovnici Valjeva dobili su danas još jedno mesto za proverenu i kvalitetnu kupovinu po najsavremenijim standardima. Na adresi Kneza Mihaila 84-86, svečano je otvoren najveći Maxi supermarket u...

Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dragić Tomić Pre 6 sati 28 minuta

Nešto o gljivama u susret Danima gljiva na Divčibarama

Gljive treba čuvati iz više razloga. Gljive su moćni prirodni razlagači koji mogu razgraditi razne toksične materije iz okoline, uključujući pesticide, teške metale, i druge hemijske otrove....