Dani gljiva na Divčibarama (foto: Luka Šćekić)
Dani gljiva na Divčibarama (foto: Luka Šćekić)
07.10.2024, 11:47

Ni loše vreme nije sprečilo ljubitelja gljiva da dođu na Divčibare

č: | fb:

Uprkos lošem vremenu nekoliko stotina posetilaca je uživalo u programu 29. Dana gljiva koji su, u organizaciji Gljivarskog društva Valjevo, održani na Divčibarama.


Posetioci su bili iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Vrnjačke Banje, Sombora. Požarevca, Užica, Požege, Valjeva…

 

Kao i svake godine organizovana je šetnja "U potrazi za gljivama" i izložba pečuraka, nagrađeni su najbolji dečji crteži i fotografije gljiva. Održano je takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva i dodela nagrade za najbolji kotlić.

 

Nagrađeno je 12 najboljih crteža iz 12 škola, Valjeva, Kraljeva, Požarevca, Uba, Novog Sada, a ubedljivo najbolji rad je grupni rad učenika OŠ "Prota Mateja Nenadović", izdvojenog odeljenja valjevskog sela Joševa.

 

U takmičenju u pripremanju gulaša od gljiva učestvovalo je deset ekipa. Prvo mesto je osvojio Odred izviđača "Ilija Birčanin" iz Valjeva, drugo mesto Aero Klub Valjevo, a treće ekipa "Ogovarači" iz Valjeva.

 

Takmičenje u presecanju kladarkom je bilo posebno zanimljivo. U ovom takmičenju se oprobala i vlasnica hotela "Heba".

 

I na kraju, pre jake kiše, manifestaciju je začinio ples u prirodi.

Dani gljiva na Divčibarama

Dani gljiva na Divčibarama (Foto: Luka Šćekić)

 

Prema rečima predsednika Gljivarskog društva Valjevo Dragića Tomića, manifestacija Dani gljiva na Divčibarama traje gotovo tri decenije i to govori o njenoj posvećenosti i kontinuitetu, a izdvaja se i po tome što je otvaraju deca, valjevski gljivarčići, a ne političari ili poznate ličnosti, jer je fokus na mladima i njihovom značaju.

 

"Manifestacija se vraća prirodi, nema komercijalnih sadržaja i estradnih umetnika, bez bina i vašarskih tezgi... Manifestacija je pravo osveženje za dušu, posvećena prirodi, zajednici i ljubavi prema gljivama", rekao je Tomić.

Aktuelno

Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće usvojilo izveštaje Pre 9 sati 30 minuta

Plate direktora valjevskih komunalnih preduzeća

Najplaćeniji direktor javno komunalnog preduzeća u Valjevu je prvi čovek Vidraka, dok najnižu zaradu ima direktor Vodovoda. Iz izveštaja se vidi rast plata direktora od 2022. do sredine 2024....  · 10 komentara

Klavir (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U okviru Dečje nedelje Pre 9 sati 29 minuta

"Moj prvi koncert" u organizaciji MŠ "Živorad Grbić"

Povodom obeležavanja Dečje nedelje, MŠ "Živorad Grbić" i ove godine tradicionalno organizuje seriju edukativnih koncerata pod nazivom "Moj prvi koncert", koji će biti realizovani u periodu od 7. do...

Smeće na Transfer stanici u Čačku (foto: Ozon Press)
Valjevo Pre 6 sati 52 minuta

JKP "Komunalac" napravilo divlju deponiju

Da li uz saglasnost sa lokalnom vlašću ili samoinicijativno, rukovodstvo čačanskog JKP "Komunalac" napravilo je divlju deponiju na lokaciji pretovarne stanice za smeće u Čačku. Sada se već...