Eksploatacija sige (foto: Dragić Tomić)
Eksploatacija sige (foto: Dragić Tomić)
09.10.2024, 06:57

Kako izgleda kontrola rudarskog inspektora nelegalne eksploatacije sige na području Taorskih vrela

č: | fb:

Udruženje domaćina Valjevo dostavilo je Ministarstvu rudarstva i energetike predstavku da se na području Spomenika prirode Taorska Vrela, na teritoriji grada Valjeva, bespravno eksploatiše siga (bigra).

 

Ministarstvo rudarstva i energetike u odgovoru na ovu predstavku, koji je dostavljen Udruženju domaćina, navodi da je "repulički rudarski inspektor 9.08.2024. godine izvršio vanredni inspekcijski nadzor na prvatnoj parceli u prisustvu Željka Jovanovića, vlasnika parcele".

 

U zapisniku koji je sačinio, inspektor je konstatovao da je "Rešenjem Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja od 29.05.2013. godine, Mirku Jovanoviću iz Makovišta zabranjena eksploatacija sige (bigra) na ovoj lokaciji dok ne pribavi propisana odobrenja koja izdaje Ministarstvo". Inspektor u svom zapisniku dalje navodi da je "terenskim inspekcijskim nadzorom utvrđeno da su na predmetnoj lokaciji, u prethodnom periodu, povremeno izvođeni rudarski radovi na nelegalnoj eksploataciji mineralnog resursa sige od strane nepoznatih lica".

 

Rudarski inspektor je u Zapisniku konstatovao nezakonitosti i to "da na katastarskoj parceli 2817/1 KO Taor, opština Valjevo, nepoznata lica povremeno vrše nelegalnu eksploataciji sige, a za te radove ne poseduju odobrenja koje izdaje Ministarstvo". Otuda je naložio meru za otklanjanje nezakonitosti, a ona glasi: "Zabranjuje se NN licima izvođenje rudarskih radova na eksploataciji sige na predmetnoj parceli dok ne pribave propisanu dokumentaciju za izvođenje rudarskih radova koju izdaje Ministarstvo rudarstva. Rok za postupanje po meri traje do pribavljanja propisanih odobrenja".

 

Predsednik Udruženja domaćina Valjevo Dragić Tomić, dipl. inženjer šumarstva, podseća na član 8. Zakona o rudarstvu u kome piše da "Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice i preduzetnik koji vrši geološka istraživanja i/ili eksploataciju mineralnih sirovina ili drugih geoloških resursa bez potrebnih odobrenja, dužno je da izvrši sanaciju i rekultivaciju zemljišta na kojem je obavljalo istraživanje i/ili eksploataciju mineralne sirovine…".

 

Tomić skreće pažnju na to da nelegalnu eksploataciju sige, kako je navedeno u zapisniku rudarskog inspektora, vrši nepoznato lice (NN lice), a vlasnik parcele je poznat i prisutan kontroli.

 

Eksploatacija sige

Eksploatacija sige (Foto: Dragić Tomić)

Postavlja se pitanje, naročito imajući u vidu da su Taorska vrela Spomenik prirode, zbog čega rudarski inspektor, koji je u avgustu 2024. godine izvršio vanredni inspekcijski nadzor, nije u zapisnku konstatovao da ni nakon 11 i po godina nisu pribavljena propisana odobrenja za rudarenje, niti je urađena rekultivaciju zemljišta?

 

Rudarski inspektor navodi da "nepoznata lica (?!) povremneo vrše nelegalnu eksploataciju sige". Zbog čega nije pokušano preko nadležnih organa da se utvrdi identitet NN lica? Naročito je nejasno kako će se NN lica upoznati sa izrečenom merom?

 

Podsetimo, u autorskom tekstu Dragića Tomića – "Da li su Taorska vrela zaštićena", koji je objavljen u Kolubarskim.rs sredinom jula ove godine, https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/13956/, pored ostalog piše:

 

"U neposrednoj blizini Taorskih vrela, na parceli broj 2817 KO Taor, povremeno se bespravno eksploatiše bigra. Zanimljivo je to što je deo ove parcele javna svojina. Kako se potražnja povećavala to se povećavala i bespravna eksploatacija bigra pa je nadležno Ministarstvo za rudarstvo donelo Rešenje o zabrani eksploatacije 29. 5. 2013. godine... Stručni tim Zavoda za zaštitu prirode je bio na licu mesta 11. 7. 2013. godine i konstatovao: … potvrđeno je da su eksploatacijom bigra ozbiljno ugrožene temeljne vrednosti…, te da bi se majdan morao zatvoriti, a prostor sanirati i urediti…".

 

Taorska vrela

Taorska vrela (Foto: Sveta Kovačević)

Aktuelno

Tijana pevala predškolcima i prvacima (foto: leparecvaljeva)
Na Gradskom trgu Pre 1 dan 9 sati

Tijana Dapčević pevala predškolcima i prvacima

Grad Valjevo je, povodom "Dečje nedelje", za predškolce i đake prvake obezbedio poklon koncert Tijane Dapčević, koji je održan na Gradskom trgu, objavljeno je na gradskom sajtu Lepa reč Valjeva.  · 3 komentara