Akumulacija Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Akumulacija Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
11.10.2024, 06:56

JP "Kolubara" živi od prodaje usluga gradu Valjevu

č: | fb:

Javno preduzeće "Kolubara" (Stubo-Rovni) u prvih šest meseci ostvarilo je prihod od oko 52 miliona dinara, a najviše novca u kasu ovog javnog preduzeća uplaćeno je iz budžeta grada Valjeva.

 

U 2024. godini zaključeni su ugovori između grada Valjeva i JP "Kolubara" i to za usluge po ugovoru u iznosu od 78 miliona dinara i šest miliona dinara za kapitalne subvencije.

 

Prema tom ugovoru JP "Kolubara" za grad Valjevo obavlja usluge vezane za upravljanje režimom rada brane i akumulacije u cilju zaštite od poplava, obezbeđivanja biološkog minimuma u tokovima reka Jablanica i Kolubara. Zatim usluge kontrole tokom redovnog održavanja hidromašinske i elektro opreme, upravjanja sistemom osmatranja i obaveštavanja i koordinacija sa MUP - Sektor za vanredne situacije na funkcionisanju sistema osmatranja i obaveštavanja, i kontrola zona sanitarne zaštite akumulacije kao i kontrola kvaliteta vode.

 

Grad Valjevo je za prvih šest meseci za izvršene i fakturisane usluge JP "Kolubara" uplatio oko 28,1 milion dinara sa PDV-om, dok 14,1 milion dinara za obavljene usluge u maju i junu ove godine nije uplaćeno.

 

Kako je navedeno u Izveštaju o realizaciji Programa poslovanja Javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog sistema Stubo-Rovni "Kolubara" za prvih šest meseci, pored prihoda ostavrenih od pružanja usluga gradu Valjevu, ostvaren je i prihod od usluga vezanih za izgradnju mini hidroelektrane od strane JP EPS u iznosu od oko 2,7 miliona dinara, kao i prihod od usluga koje se odnose na izdavanje lokacijskih uslova u iznosu od 36.000 dinara.

 

Razgraničeni efekti državnih davanja iznose 14 miliona dinara, što je zapravo državna investicija uložena u izgradnju  akumulacije Stubo-Rovni podeljena na onoliki broj godina koliki je vek upotrebe.

 

Rashodi u prvih šest meseci dostigli su oko 45,8 miliona dinara. Ovi rashodi obuhvataju troškove materijala, goriva i energije, troškove zarada, naknada zarada i ostale lične rashode, troškove proizvodnih usluga i troškove amortizacije, kao i nematerijalne troškove. Rashodi na kamate iznose 17.000 dinara.  

 

Ostvarena neto dobit u prvih šest meseci 2024. godine iznosi oko šest miliona dinara, navedeno je u Izveštaju o realizaciji Programa poslovanja Javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog sistema Stubo-Rovni "Kolubarra" za prvih šest meseci.

 

Za plate, usluge po ugovoru, solidarnu pomoć blizu 17 miliona dinara

 

Na dan 30.06.2024. godine u JP "Kolubara" zaposleno je 21 lice, od toga 18 na neodređeno vreme. Ukupno isplaćena bruto zarada u prvih šest meseci iznosila je 14.839.799 dinara.

 

Naknade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima iznosile su 899.902 dinara za dva izvršioca. U januaru 2024. angažovan je diplomirani inženjer elektrotehnike za poslove upravljanja i održavanja elektro opreme i elektrotehničkih sistema na objektima brane i akumulacije. Takođe, prati izvršenje radova i aktivnosti vezanih za izgradnju mini hidroelektrane u podbranskom delu.

 

U 2024. godini po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima angažovan je i diplomirani građevinski inženjer na poslovima praćenja građevinsih radova na objektima brane i akumulacije, građevinske radove na poslovima izmeštanja regionalnog cevovoda za potrebe izgradnje brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac.

 

Isplaćeno je 975.333 dinara na ime solidarne pomoći za 21 zaposlenog u JP "Kolubara" (Stubo-Rovni), dok su naknade članovima Nadzornog odbora, koji čine predsednik i dva člana, za prvih šest meseci iznosile 166.667 dinara.

Aktuelno

Žena na klupi (foto: Kolubarske.rs)
Svetski dan mentalnog zdravlja Pre 4 sati

Porast depresije i anksioznih poremećaja

Ovogodišnji Svetski dan mentalnog zdravlja obeležen je pod sloganom "Zdravlje na radnom mestu", čime je naglašena vitalna povezanost između mentalnog zdravlja i radnog mesta. Posebno u periodu...

 (foto: )
Kreni-Promeni Pre 6 sati 13 minuta

Peticija da i valjevski osnovci imaju besplatne udžbenike

Pokret Kreni-Promeni pokrenuo je potpisivanje peticije da svi osnovci u Valjevu dobiju besplatne udžbenike. Osnovci iz Beograda i ove godine će imati besplatne udžbenike, ali šta je sa Valjevom,...