Red ispred Gradske uprave (foto: M.Mitrović)
Red ispred Gradske uprave (foto: M.Mitrović)
14.10.2024, 07:55

Veliko interesovanje za mere energetske efikasnosti

č: | fb:

Sudeći rema redovima spred Gradske uprave, građani Valjeva su izuzetno zainteresovani za subvencije za zamenu stolarije, izolaciju fasade i krova, ugradnju kotla na pelet, toplotnih pumpi, solarnih panela…

 

Gradska uprava Valjeva je 3. oktobra raspisala Javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Valjeva, a danas je počeo prijem dokumentacije na pisarnici u prizemlju Gradske uprave.

 

Ranije su građani mogli istog dana da predaju dokumentaciju, dok je građanima sada ostavljen period od deset dana za prikupljanje dokumentacije.

 

Ove godine biće sprovedeno osam mera energetske efikasnosti: zamena spoljnih prozora, vrata i drugih transparentnih elemenata termičkih omotača; postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom porstoru; postavljanje tehničke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice; zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju efikasnijim kotlom na biomasu; ugradnja toplotnih pumpi; zamena postojeće, ili ugradnja nove cevne mreže grejnih tela i pratećih pribora; ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode; ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju elektične energije za sopstvene potrebe.

 

Pravilnik o bližim uslovima za raspodelu i korišćenje sredstava za primenu mera energetske efikasnosti dozvoljava da se domaćinstva prijave za najmanje jednu meru, a moguće je i za dve pojedinačne mere. Za dve pojedinačne mere subvencija je 50 posto i to je prvih pet mera. Na ovom Javnom pozivu zastupljene su tri vrste paketa. Osnovni – subvencija je 55 posto , tu je moguće izabrati recimo dve mere – zamena prozora i vrata i izolacija fasade. Ako se tom osnovnom paketu dodaju mere ugradnje kotla ili toplotne pumpe, moguće je ostvariti 60 posto subvencije, a ako se na sve doda i ugradnja solarnih kolektora i solarnih panela, moguće je ostvariti 65 posto subvencije.

 

Ove godine povećani su maksimalni iznosi - zamena spoljnih prozora i vrata – 200 hiljada; izolacija fasade – 300 hiljada; izolacija krova – 170 hiljada i ugradnja kotla na pelet– 130 hiljada dinara.

 

Za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Valjeva izdvojeno je ukupno 34,5 miliona dinara, od čega je Ministarstvo za rudarstvo i energetiku opredelilo 60 posto, a Grad je obezbedio 40 posto sredstava.

Aktuelno

Prekid sednice Skupštine grada (foto: Kolubarske.rs)
Nakon pet časova zasedanja Pre 14 sati 27 minuta

Prekinuta sednica Skupštine grada Valjeva

Današnja sednica Skupštine grada prekinuta je nakon pet časova zasedanja, kada je u toku bila rasprava o šestoj tački dnevnog reda - izmene Plana komunalne izgradnje. Sednica će biti nastavljena u...  · 16 komentara