Radionica o zdravoj i pravilnoj ishrani
Radionica o zdravoj i pravilnoj ishrani
16.10.2024, 09:29

Kroz igru učenje o vitaminima

č: | fb:

U susret Svetskom danu hrane (16. oktobar) Zavod za javno zdravlje i Služba polivalentne patronaže, u saradnji sa udruženjem "Anđeli čuvari" i uz podršku Medicinske škole i Crvenog krsta, organizovali su radionicu o zdravoj i pravilnoj ishrani u vrtiću "Pinokio". Ovogodišnji slogan je "Pravo na hranu, za bolji život i bolju budućnost: da niko ne bude gladan", a ceo oktobar je Mesec pravilne ishrane.

 

Snežana Marinković, nutricionista-dijetetičar iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo, ističe da je cilj aktivnosti edukacija najmlađih i podizanje svesti o značaju zdrave i uravnotežene ishrane.

 

- S obirom na to da je ceo oktobar posvećen ishrani želeli smo da kroz radioničarski rad sa decom prikažemo koliko je važno unositi raznovrsno voće i povrće, zbog unosa vitamina i značaja za imunološki sistem. Imali smo i izložbu koju su pripremila deca sa roditeljima. Čuli smo od dece šta vole da jedu, koliko znaju o zdravoj ishrani. Kao nutricionista razgovarala sam sa njima da li, modelom svog ponašanja, uočavaju razlike: da li je potreban obrok koji se jede kašikom, treba li imati tri redovna obroka i dve užine, treba li redovno uzimati napitke u vidu toplog mleka, limunade, ceđenih voćnih sokova... Govorili smo i o značaju pranja ruku i održavanja higijene, pranja voća i povrća i slično.

 

Radionica o zdravoj i pravilnoj ishrani

Radionica o zdravoj i pravilnoj ishrani

Mališani iz "Pinokija" su, uz podršku vaspitačica, od povrća i voća pravili različite životinjice. Ujedno su, kroz razgovor sa nutricionistom, patronažnom sestrom i vaspitačicama, govorili koje su to vrste voće i povrća, zbog čega su zdrave, učeći kroz igru, što je i bio cilj. U dvorištu je bila postavljena i izložba predmeta uglavnom napravljenih od plodova prirode.
Glavna sestra Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo Vesna Pavlović prenela je mališanima u "Pinokiju" koliko su, osim pravilne ishrane, važni i drugi zdravi životni stilovi: boravak na svežem vazduhu, fizička aktivnost, dobar san...

 

- Imamo jako zabrinjavajuće pokazatelje koji nam predstavljaju motiv za rad, jer nekada je svako deseto dete imalo poremećaj u ishrani, a sada svako peto. U radu sa porodicama primećujemo da se nedovoljno jedu voće i riba, kao i da se nedovoljno unosi voda. Malo je fizičke aktivnosti, društvenih igara među decom, aktivnog druženja. Apelujem na roditelje da motivišu decu sopstvenim primerom, kako bi sticali zdrave navike u krugu porodice, da se ne oslanjaju samo na zdravstvene službe.

 

Naše sagovornice su podsetile da je deo radionica koje su u okviru Dečje nedelje zdravstveni timovi održali u vrtićima i osnovnim školama bio takođe posvećen pravilnoj ishrani. Osim toga, kroz zdravstveno-vaspitni rad u predškolskim i obrazovnim ustanovama ova tema je zastupljena čitave godine.

 

Snežana Marinković je podsetila da je u toku likovni i literarni konkurs koji je raspisao regionalni Zavod za javno zdravlje Valjevo, a radovi se mogu poslati do 18. oktobra na adresu Zavoda (Vladike Nikolaja broj 5). Aktuelna su dva konkursa: "Pravo na hranu ima svako – pokaži kako" povodom Meseca pravilne ishrane (oktobar) i "Majčino mleko – najbolja hrana od prvog dana" povodom Nacionalne nedelje promocije dojenja.

Radionica o zdravoj i pravilnoj ishrani

Radionica o zdravoj i pravilnoj ishrani

 

Konkurs je otvoren za predškolce i osnovce od prvog do osmog razreda. Nakon toga Zavod formira komsiju za izbor najboljih radova, u kojima učestvuju i profesor književnosti i profesor likovne kulture. Nagrađeni radovi će biti prosleđeni Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", gde će biti izabrani najbolji radovi na republičkom nivou, koji će biti štampani kao posteri i u okviru zdravstveno-promotivnog materijala.

Aktuelno

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post Pre 3 sati 37 minuta

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 1 komentar

Skupština grada Beograda (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 7 minuta

Su čime će izaćꞌ pred cenjene gradonačelnike?

Vredi pomenuti predloge i naredbe gradonačelnika Beograda, i da nije Beograda, a jeste! Prefarbati vozila u vlasništvu grada u plavo, izbaciti latinicu sa naziva nove autobuske stanice i ulica,...