Sednica Gradskog veća (foto: www.valjevo.rs)
Sednica Gradskog veća (foto: www.valjevo.rs)
21.10.2024, 06:53

Drugi rebalans budžeta Valjeva, kasa punija za oko 26,3 miliona dinara

č: | fb:

Nakon deset i po meseci Gradsko veće prihvatilo je i drugi rebalans budžeta grada Valjeva za 2024. godinu kojim su javna sredstva uvećana za 0,47 posto ili za oko 26,3 miliona dinara, tako da ukupno planirana javna sredstva iznose 5.926.243.106 dinara.

 

Prema rečima Željka Tabaševića, rukovodioca Odeljenja za finansije, osnovni razlog za donošenje drugog rebalansa je taj što su otvorena dva nova vrtića, koja su počela sa radom u okviru Predškolske ustanove "Milica Nožica", te je potrebno obezbediti plate za novozaposlene.

 

"Bilo je potrebno obezbediti saglasnost za 84 novozaposlena lica, što je propisano Uredbom za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, kao i za povećanje zarade u Predškolskoj ustanovi. S tim u vezi grad Valjevo se obratio za saglasnost Ministarstvu za finanisije i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a vezano za povećanje novčane mase za plate zaposlenih, tako da je grad Valjevo, na osnovu dobijene saglasnosti, u nacrtu drugog rebalansa planirao ta sredstva. To je jedan od ključnih i osnovnih razloga za drugi rebalans budžeta Valjeva", naveo je Tabašević.  

Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća (Foto: www.valjevo.rs)

 

Govoreći o drugom rebalansu budžeta grada za 2024. godinu, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da su razlozi za korekciju gradske kase, pored povećanja novčane mase za plate zaposlenih u dva nova vrtića, i to što su isključili projekte koje nije moguće realizovati do kraja godine, tako da je novac planiran za njih preraspoređen na druge projekte.

 

"Ono što je važno, jesu prihodi iz Republike koje smo dobili po osnovu učešća na raznim konkursima za određene projekte. Tu pre svega mislim na novac za rekonstrukciju Suvoborske ulice koji je obezbeđen u okviru projekta 'LIID', koji se odnosi na unapređenje lokalne infrastrukture i insitucionalnog jačanja lokalnih samouprava. Radovi bi trebalo da počnu krajem ovog ili početkom sledećeg meseca. Tu su i projekti koje ćemo realizovati zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a odnose se na energetsku efikasnost u okviru koga je planirana i sanacija sale Mmuzičke škole 'Živorad Grbić', kao i projekat koji je važan za JKP Vodovod, a odnosi se na postavjanje solarnih panela na njihovim objektima. To su projekti koje većim delom finansira država, ali je neophodno da deo sredstava bude obezbeđen iz gradskog budžeta, te je i to razlog ovog rebalansa", rekao je Gojković.  

 

Konačnu reč o drugom rebalansu budžeta Valjeva za 2024. godinu daće odbornici na sednici Skupštine grada koja je zakazana za petak, 25. oktobar.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 13 sati 40 minuta

"Ispoljavati empatiju", nije dužnost samo nekih...

Nije samo "lepo", "za ugledanje", "ljudski", "empatija", nego je i dužnost, pomagati one kojima je pomoć potrebna. Pa i nesrećne migrante, iz afričkih i bliskoistočnih zemalja! Trebalo bi da je...

PK Valis (foto: PK Valis)
Mađunarodni miting Pre 16 sati 49 minuta

Plivači Valisa uspešni u Kikindi

Jedan od najuspešnijih takmičara mitinga, koji je održan ovog vikenda u Kikindi, bio je Andrej Milivojević, član valjevskog plivačkog kluba Valis. Učestvovalo je 380 plivača iz Mađarske, Bugarske,...

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post 18.10.2024

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 8 komentara