Sednica Gradskog veća (foto: www.valjevo.rs)
Sednica Gradskog veća (foto: www.valjevo.rs)
22.10.2024, 06:59

Usluge Vidraka i Vodovoda poskupeće za 25 posto

č: | fb:

Usluge valjevskih javnih komunalnih preduzeća "Vodovod" i "Vidrak" poskupeće za 25 posto. Gradsko veće je dalo saglasnost na više cene vode za piće, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, iznošenje i deponovanje smeća, sahranjivanje, održavanje i uređenje groblja, parkiranje, uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, a konačnu reč daće odbornici Skupštine grada na sednici u petak 25. oktobra.

 

JKP "Vodovod" zatražilo je da cena vode za piće za građane u Valjevu sa 49,40 bude povećana na 61,75 dinara po kubnom metru, a za privredu sa 109,51 na 136,89 dinara po kubnom metru. Za odvođenje otpadnih voda u Valjevu traženo je da za građane cena sa 29,40 poraste na 36,75 dinara, a za privredu sa 45,64 na 57,05 dinara po kubnom metru. Prečišćavanje otpadnih voda u Valjevu i za građane i za privredu bi trebalo da poskupi sa 26,21 na 32,76 dinara po kubnom metru.

 

Direktor "Vodovoda" Ivan Filipović podsetio je da cene snabdevanja vodom za piće, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda nisu menjane od jula 2022. godine, dok su cene za pravna lica na snazi od 2016. godine.

 

Filipović je naveo da je problem Vodovoda poslovni gubitak iz godine u godinu, tako da preduzeće ne uspeva da ostvari prihode kojima bi kompenzovalo operativne troškove poslovanja. Dodao je da održavanje cena na trenutnom nivou, ispod realno tržišnih, utiče na to da preduzeće bude u sve većem problemu, jer nije u mogućnosti da pokrije sve troškove koji utiču na održavanje vodovodnog i kanalizacionog sistema.

 

Prema njegovim rečima, čak i sa povećanjem od 25 posto cena vode za fizička lica biće daleko ispod ekonomske granice. On je naveo da je prosečna zarada u Valjevu u julu bila 86.858 dinara, a prosečan račun za vodu za domaćinstva 1.155 dinara ili 1,33 posto porodičnog budžeta u domaćinstvu koje ima samo jedno zaposleno lice. Povećanjem bi prosečan račun iznosio 1.443 dinara ili 1,66 odsto pomenutog porodičnog budžeta.

 

"Poređenja radi, u odnosu na situaciju u 63 opštine i grada u Srbiji, cena kubnog metra valjevske vode, koja je inače odličnog kvaliteta, znatno je ispod proseka. Prosek je 76 dinara po kubnom metru, dok bi u Valjevu sa traženim povećanjem cena dostigla 61,75 dinara", naveo je Ivan Filipović, direktor JKP Vodovod.

 

Gradsko veće je i JKP "Vidrak" dalo saglasnost da cena iznošenja i deponovanja smeća u Valjevu za domaćinstva sa 6,45 poraste na 8,06 dinara po kvadratnom metru. Za privredne subjekte koji zauzimaju površinu do 500 kvadratnih metara zahtev je da se mesečna naknada sa 1.930,79 poveća na 2.413,49 dinara, a za one preko 500 kvadratnih metara sa 3,74 na 4,68 dinara po kvadratnom metru. Sahrana će umesto 6.738 koštati 8.423 dinara.

 

Cena parkiranja za jedan sat u crvenoj zoni umesto 48 biće 60 dinara, u plavoj zoni umesto 30 biće 38 dinara, a dnevna karta za parkiranje umesto dosadašnjih 134 koštaće 168 dinara. Cena uklanjanja nepropisno parkiranih vozila umesto 5.258 biće 6.573 dinara. U sve cene JKP "Vidrak" uključen je PDV.

 

Dragutin Kuzmanović, direktor JKP "Vidrak", rekao je da cene usluga nisu menjane od 1. jula 2022. godine. "Održavanje cena na trenutnom nivou, koji je značajno ispod prosečnih cena u Republici Srbiji i značajno ispod realnih tržišnih cena, dugoročno gledano utiče na to da se resursi preduzeća smanjuju iz godine u godinu i da je preduzeće u sve većem problemu da realizuje svoju osnovnu delatnost na zahtevanom i očekivanom nivou", rekao je Kuzmanović.

 

Dodao je da je jedan od problema koji opterećuju preduzeće nedovoljan broj radnika. "Prema Uredbi o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti, po površinama koje održavamo, broju parking mesta, broju stanovnika i broju kilometara puteva i ulica koje održavamo, za Vidrak je sistematizovano ukupno 369 radnih mesta, a trenutno radi 226 ljudi. Povećanje cena stvoriće mogućnost za zapošljavanje novih radnika, isključivo radnika koji će raditi na iznošenju smeća, čišćenju, pranju grada i košenju zelenih površina", naveo je Kuzmanović.

 

I direktor JKP "Vidrak" je uporedio cene usluga u Valjevu sa 25 opštine i gradova sličnih Valjevu, po kojem su ovdašnje cene na 24. mestu. Prema njegovim rečima, iznošenje smeća za domaćinstva košta 5,86 dinara po kvadratnom metru, sa povećanjem bi bila 7,33 dinara, dok je republički prosek 8,54 dinara po kvadratu. 

 

Gradsko veće usvojilo je i Odluku o zaduženju JKP "Vidrak" putem lizinga za nabavku nove opreme i to auto smećara šest metara kubnih, koje košta oko 19 miliona dinara dinara bez PDV-a i auto smećara 10 metara kubnih, koje košta 20 miliona dinara bez PDV-a.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 21.10.2024

"Ispoljavati empatiju", nije dužnost samo nekih...

Nije samo "lepo", "za ugledanje", "ljudski", "empatija", nego je i dužnost, pomagati one kojima je pomoć potrebna. Pa i nesrećne migrante, iz afričkih i bliskoistočnih zemalja! Trebalo bi da je...

PK Valis (foto: PK Valis)
Mađunarodni miting 21.10.2024

Plivači Valisa uspešni u Kikindi

Jedan od najuspešnijih takmičara mitinga, koji je održan ovog vikenda u Kikindi, bio je Andrej Milivojević, član valjevskog plivačkog kluba Valis. Učestvovalo je 380 plivača iz Mađarske, Bugarske,...