Valjevo (aerozagađenje) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (aerozagađenje) (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2024, 09:16

Počela grejna sezona u Valjevu, počelo i aerozagađenje

č: | fb:

Sa novom grejnom sezonom počelo je i aerozagađenje, navodi organizacija Lokalni odgovor u nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu. Protekle nedelje, zbog povišenih koncentracija čestica prašine, vazduh u Valjevu je ocenjen indeksom "loš".

 

Prema informacijama, koje objavljuje portal Extremna ekologija, vazduh u Valjevu je od početka 2024. godine dostigao ukupno 73 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica. Time je dva puta premašen godišnji limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti koja iznosi 50 µg/m3.

 

Zbog povišenih koncentracija suspendovanih PM2,5 i PM10 čestica koje su registrovane u Valjevu prošle nedelje, te dugotrajne izloženosti aerozagađenju, stanovnici Valjeva su mogli osećati zdravstvene tegobe. Posebno je moglo biti ugroženo zdravlje osetljivih grupa stanovnika, kao što su deca, stariji sugrađani i osobe sa hroničnim oboljenjima.

 

Otkako je 2012. godine u Valjevu uspostavljen monitoring kvaliteta vazduha, merni uređaji Agencije za zaštitu životne sredine svake godine registruju koncentracije suspendovanih čestica koje prelaze dozvoljene vrednosti. Vazduh koji deceniju udišu Valjevke i Valjevci, najlošijeg kvaliteta, treće kategorije, uzročnik je po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji preko 200 preuranjenih smrti godišnje.

 

Pred kraj još jedne godine, uprkos dugogodišnjem zagađenju vazduha i štetnom uticaju na zdravlje stanovnika, grad Valjevo nije uspeo da razvije i usvoji Plan kvaliteta vazduha koji bi bio osnov za primenu mera koje bi dovele do smanjenje zagađenja, postizanju ciljnih vrednosti i zaštiti zdravlja stanovnika, navodi organizacija Lokalni odgovor u izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu.  

Aktuelno

Vodovod (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 dan 1 sati

Bez vode deo Ulice Kneza Miloša

Zbog popravke kvara na vodovodnoj mreži na uglu ulica Kneza Miloša i Milice Nožice, dana 24.10.2024. godine od 8 do 15 časova, bez vodosnabdevanja će ostati potrošači u ulici Kneza Miloša između...  · 1 komentar

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Kultura Pre 1 dan 14 sati

Koncert kamernog sastava "Le Duo" u Muzičkoj školi

U muzičkoj školi "Živorad Grbić" u sredu, 23. oktobra, sa početkom u 19 časova, gostuje kamerni sastav "Le Duo" - violinistkinja Ljubica Damčević i pijanista Nikola Vidojević. Ulaz je slobodan.