Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
25.10.2024, 06:46

Bila je ili nije bila druga sednica Skupštine grada, pitanje je sad?

č: | fb:

Sednica Skupštine grada biće održana danas. Pred odbornicima obiman dnevni red sa 60 tačaka, a među njima drugi rebalans budžeta Valjeva za 2024. godinu.

 

U pozivu za današnje zasedanje navedeno je da će biti održana treća sednica Skupštine grada. S obzirom na to da je prva konstitutivna bila 15. jula, a sednica, koja je bila zakazana za 16. avgust, na zahtev opozicione odborničke grupe "sVAnuće - Ujedinjeno Valjevo može", nije održana jer nije usvojen dnevni red sa samo jednom tačkom - "Donošenje Deklaracije o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade ruda bora i litijuma na teritoriji grada Valjeva", nejasno je kako je danas na redu treća, a ne druga sednica valjevskog parlamenta?

 

Odgovor na to pitanje potražili smo od sekretara Skupštine grada Mladena Simovića koji kaže da je današnja sednica treća, a ona koja je bila zakazana za 16. avgust, na zahtev opozicione odborničke grupe "sVAnuće, je bila druga i održana je.

 

Objašnjava da se "smatra da je sednica održana onog trenutka kada je utvrđen kvorum. "Nije potrebno da bude usvojen dnevni red da bi sednica bila održana, dovoljno je to što je utvrđen kvorum", dodaje Simović.

 

Na našu konstataciju da kvorum znači da su se stekli uslovi za održavanje sednice, ali ne i da je sednica održana, jer prema Poslovniku Skupštine grada, da bi sednica bila održana potrebno je usvojiti dnevni red, održati raspravu i odlučiti po predloženim tačkama, Simović ponavlja da je sednica u avgustu "održana i da je počela u 10 časova".

 

"Treba da znate da je jedno rasprava i usvajanje dnevnog reda, a jedno je održana sednica. Sednica u avgustu je održana jer smo imali kvorum. U slučaju da nismo imali kvorum, ne bi se smatralo da je održana i trebalo bi da bude ponovo zakazana. Dakle, mi smo na startu utvrdili kvorum i tada se počinje sa radom. Videli ste kako to izgleda u praksi, pre usvajanja dnevnog reda odbornici se javljaju za povredu Poslovnika, izlaze za govornicu, a to znači da je Skupština krenula sa radom. Usvajanje dnevnog reda nije uslov da bi se smatralo da je sednica održana niti je usvajanje dnevnog reda od značaja da bi se tumačilo da li je sednica održana ili nije", ponovio je Simović.

 

Na pitanje koja je odluka doneta, da li je usvojen neki zaključak, na toj "održanoj" sednici, Simović odgovara da nije doneta nikakva odluka jer "nije usvojen dnevni red". A na pitanje da li sednica može da bude održana, a da na njoj ne bude usvojena nijedna odluka, zaključak..., ili pak mora biti usvojen neki zakonski akt, sekretar Skupštine kaže da "nije potrebno usvajati odluke i zaključke na sednici Skupštine grada, potreban je samo kvorum".

 

Da li je ovakvo "tumačenje", da je sednica održana onda kada je utvrđen kvorum a da usvajanje dnevnog reda nije uslov da bi se smatralo da je sednica održana, način da se u kalendar "održnih" sednica, pored 15. jula kada je bila konstitutivna, ubeleži i 16. avgust kako bi bilo izbegnuto to da valjevskoj Skupštini istekne rok od 90 dana za održavanje sednice lokalne Skupštine prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, jer u članu 34 piše da "sednicu Skupštine opštine saziva predsednik Skupštine, po potrebi, a najmanje jednom u tri meseca".

 

Odgovarajući na pitanje zbog čega je sednica sazvana tri meseca nakon konstitutivne sednice i sa tako obimnim dnevnim redom, zašto to nije urađeno ranije, sagovornik Kolubarskih.rs iz gradske vlasti kaže da postoji više razloga.  

 

"Čekali smo saglasnost Ministarstva finansija na drugi rebalans budžeta. Takođe, čekli smo i saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija, a vezana je za povećanje novčane mase za plate zaposlenih u dva nova vrtića", kaže naš sagovornik i dodaje da je na dnevnom redu sednice Skupštine grada praktično mnogo manje od 60 tačaka, s obzirom na to da se i po tri-četiri tačake odnose na jedno preduzeće.

 

Aktuelno

Prekid sednice Skupštine grada (foto: Kolubarske.rs)
Nakon pet časova zasedanja Pre 8 sati 29 minuta

Prekinuta sednica Skupštine grada Valjeva

Današnja sednica Skupštine grada prekinuta je nakon pet časova zasedanja, kada je u toku bila rasprava o šestoj tački dnevnog reda - izmene Plana komunalne izgradnje. Sednica će biti nastavljena u...  · 16 komentara