Dim iz odžaka (foto: Darija Ranković)
Dim iz odžaka (foto: Darija Ranković)
01.11.2014, 10:19

Pregledajte odžake, sprečite požar!

č: | fb:

Iz Policijske uprave u Valjevu upozoravaju da se tokom zimskog perioda dešava veći broj požara na stambenim objektima zbog neispravnih dimnjaka. Njihovo neredovno čišćenje dovodi do nekontrolisanog sagorevanja nataložene čađi. Neretko dolazi i do oštećenja dimnjaka i paljenja drvene konstrukcije krova, a može doći i do oštećenja zidova u stanovima i prodora dima u prostorije u kojima se boravi.

Građani su pozvani da provere dimnjake, dovedu ih u ispravno stanje i redovno čiste kako bi moguće nesreće bile izbegnute. Takođe, upozoreni su da u kotlarnicama ne treba držati zapaljivi materijal (hartiju i ogrev) u blizini ložišta kotla kako ispadanje žara ne bi izazvalo požar.

Prema podacima dobijenim od Mila Nikolića, komandanta Vatrogasno-spasilačkog bataljona (VSB) u Valjevu, uz neophodnu saglasnost Biroa za odnose sa medijima MUP Srbije, što je potrajalo, u 2014. godini bilo je 340 požara na građevinskim objektima od čega je neispravan odžak bio uzrok u 10 slučajeva (u prva tri mjeseca, u novoj grejnoj sezoni požara nije bilo). U 2013, od 251 požara na građevinskim objektima dimnjak je bio uzočnik 16 puta, a u 2012. godini od 383 požara neispravan odžak uzrokovao je njih 21.

„Kod požara u grejnoj sezoni nisu samo dimnjaci uzrok, vrlo često su to i grejna tela, posebno električne kvarcne peći, kada se blizu njih nađu lako zapaljivi materijali“, kaže Nikolić.

Inače, valjevski dimničari ovih dana imaju dosta posla. „Svi nas se sete tek kada ne mogu da podlože vatru zbog neočišćenog dimnjaka koji ’ne vuče’, pa sve pomalo liči na priču o cvrčku i mravu“, rekao je danas Kolubarskim.rs jedan od njih.

 

Aktuelno

Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće usvojilo izveštaje Pre 1 sati 15 minuta

Plate direktora valjevskih komunalnih preduzeća

Najplaćeniji direktor javno komunalnog preduzeća u Valjevu je prvi čovek Vidraka, dok najnižu zaradu ima direktor Vodovoda. Iz izveštaja se vidi rast plata direktora od 2022. do sredine 2024....

Klavir (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U okviru Dečje nedelje Pre 1 sati 15 minuta

"Moj prvi koncert" u organizaciji MŠ "Živorad Grbić"

Povodom obeležavanja Dečje nedelje, MŠ "Živorad Grbić" i ove godine tradicionalno organizuje seriju edukativnih koncerata pod nazivom "Moj prvi koncert", koji će biti realizovani u periodu od 7. do...

 (foto: )
Danas u Valjevu 5.10.2024

Humanitarna akcija "Za naše male heroje"

Humanitarna fondacija "Zajedno možemo" prikuplja 100.000 evra za nabavku aparata za lečenje dece obolele od raka u Srbiji. Tim povodom, humanitarci Marko Nikolić i Balša Zajić dolaze u Valjevo u...