Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
03.11.2014, 09:15

Sednica Vlade Srbije 8. novembra u Valjevu

č: | fb:

Svečanom akademijom, pozorišnom predstavom i sa još nekoliko programa Valjevo obeležava stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke. U okviru programa obeležavanja jubileja biće održana sednica Vlade Republike Srbije 8. novembra u Valjevu, u zgradi Višeg suda u kojoj je 1914. godine “u sudbonosnom trenutku za Srbiju održana istorijska sednica Srpske vlade i Vrhovne komande i odlučeno da se borba nastavi protiv Austrougarskog zavojevača do konačne pobede“.

"Programi proslave jubileja, koji će biti organizovani u novembru i decembru, ponajviše se odnose na datume i događaje iz Prvog svetskog rata vezane za Valjevo", kaže Dragan Jeremić, član Saveta Grada za organizaciju obeležavanja stogodišnjice početka Velikog rata i Kolubarske bitke.

Obeležje na zgradi Višeg suda

Obeležje na zgradi Višeg suda (Foto: Đorđe Đoković)

“Prvi značajniji datum za Valjevo je 8. novembar 1914. godine kada je održana sednica Vlade i Vrhovne komande, kojoj su prisustvovali kralj Aleksandar Karađorđević, predsednik Vlade Nikola Pašić i general Živojin Mišić. Zbog značaja datuma, uputili smo Vladi Srbije poziv da sednicu održe u Valjevu, 8. novembra, što je prihvaćeno, ukoliko, kako rekoše iz kabineta premijera, 'ne bude nekih neplaniranih događaja'. Nakon te sednice u Centru za kulturu biće održana akademija u režiji Petra Stanojlovića, u kojoj će učestvovati valjevski glumci, predvođeni Nenadom Jezdićem. Akademija će igrano-dokumentarno dočarati sednicu ratne Vlade u Valjevu”, objašnjava Jeremić.

Drugi značajan datum je 14. novembar, početak Kolubarske bitke, kada će u Biblioteci biti predstavljena publikacija Milorada Radojičića, ”Besmrtni ratnici Valjevskog kraja 1912 - 1918.” Planirana je i promocija knjige Petra Opačića ”Vojvoda Živojin Mišić”. Predstava, Petra Stanojlovića “Milunka Savić”, u kojoj igra Vesna Stanković, biće izvedena 28. novembra na sceni Centra za kulturu. Valjevci će imati priliku da pogledaju film “Branio sam mladu Bosnu”, Srđana Koljevića, koji je sredinom oktobra imao premijeru u Beogradu.

Dokumentarno igrani film“Valjevska bolnica”, autora novinara Slobodana Rakovića biće premijerno prikazan 3. decembra. Izložba fotografija “Nadežda Petrović: S obe strane objektiva”, koja čuvenu srpsku slikarku predstavlja kao fotografa i model biće otvorena 8. decembra u Narodnom muzeju. Koncert pesama “Oj Srbijo mila mati” planiran je za 9. decembar u Centru za kulturu, koji je osmislio Lazar Avramović, a sadržaće 18 pesama sa temom Velikog rata. Premijera pozorišne predstave “Mišići”, Kulturnog centra Mionica i Gradskog pozorišta Abrašević, u režiji Miroslava Trifunovića, je zakazana za 15. decembar, datum kada je završena Kolubarska bitka. “Za realizaciju svih programa u obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata biće potrošeno 980.000 dinara, a najskuplja će biti akademija, koja će koštati 270.000 dinara“, kaže Dragan Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Pripreme za obeležavanje značajnog jubileja počele su tek pre dva mseca formiranjem Saveta Grada za obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata na čijem je čelu gradonačelnik Stanko Terzić. Član Saveta Dragan Jeremić, koji je bio inicijator obeležavanja jubileja, nije mogao da kaže zbog čega manifestacija obeležavanja stogodišnjice od početka Velikog rata i Kolubarske bitke nije planirana u budžetu za 2014. godinu, niti zašto program nije pripremljen ranije.

Srećna okolnost za grad je ta što su kulturni poslenici, za razliku od gradskog rukovodstva i političara, pre godinu dana planirali programe za jubilej, pa tako osmislili i realizovali projekte vezane za stogodišnjicu Velikog rata, poput predstave “Mišići” i filma “Valjevska bolnica”, koje je finansiralo Ministarstva kulture. Savet grada koji je formiran tek pre dva meseca, zahvaljujući kulturnim poslenicima, može da realizuje celovit i program prikladan godišnjici Velikog rata u kome je značajnu i važnu ulogu imalo Valjevo.

Aktuelno

Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće usvojilo izveštaje Pre 1 sati 27 minuta

Plate direktora valjevskih komunalnih preduzeća

Najplaćeniji direktor javno komunalnog preduzeća u Valjevu je prvi čovek Vidraka, dok najnižu zaradu ima direktor Vodovoda. Iz izveštaja se vidi rast plata direktora od 2022. do sredine 2024....

Klavir (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U okviru Dečje nedelje Pre 1 sati 27 minuta

"Moj prvi koncert" u organizaciji MŠ "Živorad Grbić"

Povodom obeležavanja Dečje nedelje, MŠ "Živorad Grbić" i ove godine tradicionalno organizuje seriju edukativnih koncerata pod nazivom "Moj prvi koncert", koji će biti realizovani u periodu od 7. do...

 (foto: )
Danas u Valjevu 5.10.2024

Humanitarna akcija "Za naše male heroje"

Humanitarna fondacija "Zajedno možemo" prikuplja 100.000 evra za nabavku aparata za lečenje dece obolele od raka u Srbiji. Tim povodom, humanitarci Marko Nikolić i Balša Zajić dolaze u Valjevo u...