Štrajk zdravstvenih radnika (foto: Đorđe Đoković)
Štrajk zdravstvenih radnika (foto: Đorđe Đoković)
05.11.2014, 11:40

Štrajk lekara i u Valjevu

č: | fb:

Četiri sindikata u zdravstvu danas je stupilo u štrajk poručivši da će protest ponavljati svake srede, dok vlada ne ispuni njihove zahteve, među kojima je najvažniji da se izuzmu iz lineralnog smanjenja plata u javnom sektoru po stopi od 10 posto. Takođe zdravstveni radnici traže da se ne uvode platni razredi smatrajući da to nikome neće “doneti boljitak”  i zahtevaju što skoriji početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru, kako bi bio zaključen do kraja godine.

Danas su u štrajku i valjevski zdravstveni radnici, skoro1000 članova četiri sindikata, mada su, kako nam je rečeno, “u štrajku svi oni koji imaju isto viđenje problema”. U skladu sa Uredbom obezbeđen je minimum procesa rada, što podrazumeva puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaju se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta u Valjevu dr Slobodan Đurić, koji je i predsednik GO Sindikata u Beogradu, kaže da su plate zaposlenih u srpskom zdravstvu među najnižim u regionu i da u proseku iznose 380 evra, dok je plata nemedicinskog osoblja 65 posto prosečne republičke zarade. Đurić naglašava da se one ne obezbeđuju iz budžeta, već iz sredstava Repubičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

“Zdravstveni radnici su dodatno ogorčeni zbog toga što, dok se njima smanjuju plate, rebalansom budžeta se povećavaju izdvajanja za političke partije, tako da partije dobijaju 5,5 miliona evra iz budžeta”, kaže dr Đurić.

U Opštoj bolnici u Valjevu zaposleno je preko 300 lekara i većina njih su članovi jednog od čletiri sindikata u zdravstvu koji su u štrajku. Pacijenti, koji su danas potražili lekarsku pomoć, bili su iznenađeni saznanjem da neće biti pregledani jer lekari štrajkuju. Bilo je i negodovanja, istina mnogo više razumevnja. 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 13 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 23 sati 53 minuta

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara