Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
06.11.2014, 11:37

Novac od donacija za klizišta

č: | fb:

Novac koji je uplaćen na poseban dinarski i devizni račun grada Valjeva za otklanjanje posledica poplava u iznosu od 4,2 miliona dinara i 13.178 evra biće iskorišćen za sanaciju klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, odlučili su gradski većnici na današnjoj sednici. Na spisku, koji je sačinila komisija za elementarne nepogode gradske Direkcije, je 24 klizišta čija je sanacija hitna i kod kojih je stepen ugroženosti objekta najveći. Procenjena vrednost radova na sanaciji klizišta je 38 miliona dinara, dok će izrada projektne dokumentacije koštati oko devet miliona dinara. Direkror Direkcije Dragan Jeremić kaže da je 5,8 miliona dinara, koliko je prikupjeno novca od donacija građana i firmi, nedovoljno za radove na svim klizištima, s toga će, za sada, biti sanirana dva najveća i to između ulica Zlatiborske i Njegoševe i između ulica Marka Kraljevića i Zlatiborske, gde je ozbiljno ugroženo šest kuća. Procenjena vrednost radova i izrade projekta za ova dva klizišta je oko 5,5 miiona dinara. Direktor Direkcije nagoveštava mogućnost sanacije i trećeg kliziša kod Suve Česme, ukoliko se „dobije povoljnija cena u postupku javnih nabavki za dva klizišta”.

Jeremić upozorava da je važno obezbediti novac za sanaciju i ostalih klizišta, posebno onih u gradu, „jer ukoliko dođe do većeg oštećenja kuća novac za njihovu sanaciju ili izgradnju novih višestruko će nadmašiti iznos potreban za sanaciju klizišta”.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Na teritoriji grada nalazi se još osam klizišta na kojima je ugroženo oko 40 kuća, a najveća su  Suva Česma, između ulica Makarske i Vojvode Mišića, Pere Komirićanca i Vojvode Mišića, u ulici Cake Milivojevića, Pivskoj, Ive Andrića, Subotičkoj i Dimitrija Tucovića.

Gradsko rukovodstvo bilo je u dilemi da li novac prikupljen iz donacija utrošiti na sanaciju mostova ili za klizišta. S obzirom na to da je za mostove potrebno oko osam miliona, a na računu je 5,8 miliona dinara, odlučeno je da sredstva budu iskorišćena za sanaciju dva klizišta.

Procena je da je za sanaciju mostova i klizišta potrebno 250 miliona dinara, „što je za budžet grada Valjeva nemoguća misija”. Zato gradsko rukovodstvo u narednoj godini očekuje finansijsku pomoć države za te radove, rečeno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 18 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 23 sati 57 minuta

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara