Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
13.11.2014, 15:04

Da li je gradska vlast pokušala da „pređe” državu?

č: | fb:

Odluka o povećanju plata za zaposlene u Gradskoj upravi doneta je pre najave da će zarade u javnom sektoru biti smanjene za deset posto, kao i pre usvajanja rebalansa budžeta i pratećih zakona, kojima je predviđeno smanjenje plata i penzija, kaže za Kolubarske.rs načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Jelica Stojanović. 

Načelnica je tako demantovala optužbe, koje je na račun gradske uprave juče izneo šef pravnog tima SNS Mihailo Milutinović da je gradsko rukovodstvo pokušalo da, promenom koeficijenta, poveća sebi plate i na taj način nadomeste najavljeno smanjenje od deset posto na zarade zaposlenih u državnoj upravi i javnim preduzećima. Stojanović kaže da to nije tačno. Ona naglašava da 80 zaposlenih u Gradskoj upravi sa VII stepenom stručne spreme ima najniže plate u odnosu na druge gradove u Srbiji i da je to bio jedan od razloga zbog čega su odlučili da povećaju koeficijent.

„Odluka o utvrđivanju koeficijenata za obračun plata zaposlenih sa VII stepenom stručne spreme u Gradskoj upravi za lokalni razvoj doneta je 1. septembra, a odluka za zaposlene u gradskoj upravi za društvene delatnosti doneta  je 22. avgusta. Obe odluke su donete u skladu sa Vladinom uredbom, koja utvrđuje visinu koeficijenata za zaposlene u lokalnim samoupravama. Kada je usvojena ta uredba, koja propisuje najviše koeficijente, zaposleni sa VII stepenom stručne spreme u valjevskoj Gradskoj upravi nisu dobili najviši koeficijent, tako da su imali i do pet hiljada dinara nižu platu, od dozvoljene”, objašnjava Stojanović i dodaje da je tada stav rukovodstva bio da nema povećanja plata.

Jelica Stojanović

Jelica Stojanović (Foto: Đorđe Đoković)

Ona tvrdi da u vreme donošenja odluke o promeni koeficijenta, u avgustu i septembru, gradsko rukovodstvo nije znalo za zakon o smanjenju plata za zaposlene u javnom sektoru, jer je taj zakon usvojen 28. oktobra. „Tako da optužbe da smo to učinili kako bi izbegli smanjenje plata za deset posto nisu tačne”, kaže Stojanović.

Međutim, izjave ministra i premijera demantuju načelnicu Stojanović. Naime, 24. aprila, tadašnji ministar finansija Lazar Krstić je najavio da se od 1. jula ukida solidarni porez i dodao da će se paralelno uvoditi smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto. Potom je 18. septembra premijer Aleksandar Vučić rekao da će plate u javnom sektoru veće od 25.000 dinara biti smanjene za 10 ili 10,5 odsto.

Na naše pitanje, ukoliko je odluka doneta pre Zakona o smanjenju plata i ako je u skladu sa zakonom, zbog čega su je 31. oktobra povukli i odustali od povećanja plata, načelnica Stojanović objašnjava da je to učinjeno zbog Vladinog predloga, koji je usvojila Skupština da se plate i koeficijenti ne mogu povećavati do 31.12. 2017. godine.

„Politika Republičke vlade je da se štedi i da se plate ograniče i smanje. U tom smislu, odlučili smo da nije celishodsno da ti koeficijenti ostanu, koje smo povećali samo mesec dana pre usvajanja Zakona. Moramo se ponaštati onako kako se ponaša Vlada Srbije i u duhu zakona”, kaže Jelica Stojanović.

Da li je odluka falsifikat?

Prema našim nezvaničnim saznanjima gradsko rukovodstvo je Odluku o povećanju koeficijenata donelo sredinom oktobra, neposredno pre donošenja Zakona o smanjenju plata za deset odsto, a ne početkom septembra i da je ta odluka antidatirana. Jelica Stojanović to demantuje. „To nije tačno i nije moguće izračunati za svakog pojedinačno da dobije iznos za koliko će biti povećan koeficijent. Odluku nije moguće faksifikovati, sve odluke prolaze određenu proceduru”, kaže Jelica Stojanović.

I bez povećanja i novog koeficijenta plate gradskih funkcionera i načelnika Gradske uprave su iznad valjevskog i republičkog proseka. Kreću se od 80.000 do 113.000 dinara, koliko prima gradonačelnik Stanko Terzić. 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara