Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština (foto: Đorđe Đoković)
26.12.2014, 08:34

Odbornici danas o budžetu za 2015.

č: | fb:

Odbornci Skupštine grada danas će se izjašnjavati o predlogu budžeta Grada Valjeva  za 2015. godinu u iznosu od 2.243.800.000 dinara, što je za oko tri miliona manje u odnosu na ovogodišnji budžet, nakon drugog rebalansa. Kako najavljuje gradska vlast uštede će biti u svim segmentima, što je u skladu sa vladinim merama štednje, koje obuhvataju i lokalne samouprave. Štednja se u najvećem delu odnosi na razvojne ili kapitalne projekte, dok će nivo socijalnih davanja u sledećoj godini ostati nepromenjen u odnosu na ovogodišnja izdvajanja. Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je budžet za sledeću godinu ocenio „budžetom kontinuiteta” i rekao da će biti socijalno-razvojni.

Osim što će gradska kasa sledeće godine biti „tanja” i osim štednje, zbog koje će biti manje kapitalnih projekata, novina u budžetu za sledeću godinu je i to što se prelazi na programski model finansiranja. Za razliku od dosadašnjeg linijskog modela izrade budžeta, gde su navedena samo sredstva opredeljena za realizaciji programa, a ne i konkretni projekti, kod programskog modela izrade budžeta utvrđuju se ciljevi, prioriteti i rokovi. U sledećoj godini planirano je finansiranje osam kapitalnih projekata – rekonstrukcija Karađorđeve od ulice Vojvode Mišića do Dušanove, parterno uređenje škole u Brđanima, projekat vodosnabdevanja, toplifikacija, izgradnja regionalne deponije “Kalenić”, balon u SRC Petnica, projekat izgradnje puta M – 4 i opremanje industrijske zone. Najviše novca oko 750 miliona dinara, ili skoro jedna trećina budžeta za narednu godinu, biće na raspolaganju Gradskoj direkciji.

Sve opštine i gradovi u Srbiji moraju da umanje fondove za zarade u narednoj godini, jedna je od mera koju predviđa novi budžet u okviru smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima. U skladu sa tom Vladinom merom lokalne samouprave su dužne da projektuju svoje budžete za sledeću godinu. Prema prvim analizama viška zaposlenih u javnom sektoru u Valjevu nema. U Gradskoj upravi ima ukupno 251 zaposlen, (25 na određeno vreme), u ustanovama i Gradskoj direkciji ima ukupno 392 zaposlena ( 17 na određeno vreme), u Predškolskoj ustanovi je ukupno zaposleno 361 (29 na određeno vreme). Ukupno  zaposlenih u Gradskoj upravi,ustanovama i Direkciji ima zaposlenih 850, od toga 56 na određeno vreme.

Pored predloga budžeta za sledeću godinu odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici razmatraće izmenu odluke o lokalnim komunalnim taksama, odluke o naknadi za zaštitu životne sredine, program poslovanja Gradske direkcije, „Vidraka”, „Toplane”, “Vodovoda”, “Poleta”, JP „Stubo-Rovni”, Predškolske ustanove, Turističke organizacije, Radio Valjeva i Direkcije za robne rezerve.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 7 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara