Kolubarske.rs * Vest
Kolubarske.rs * Vest
12.01.2015, 14:04

Umro najteže povređeni radnik

č: | fb:

Najteže povređeni radnik S. R. (26) iz Popučaka u eksploziji kotla za grejanje proizvodne hale „Samedija“ u Goriću umro je u beogradskom Kliničkom centru, potvrdili su danas Kolubarskim.rs nadležni istražni organi. Osnovno tužilaštvo izdalo je nalog za obdukciju.

Do eksplozije kotla došlo je u petak, 2. januara, a S. R. je povređen tako što su na njega i lakše povređene D. L. (35) i M. T. (52) iz Valjeva pali delovi zida između hale i prostorije u kojoj su bili, koji se srušio od siline eksplozije.

Eksplodirao je kotao velike snage, najverovatnije od 350 kW, koji je grejao halu od 2.000 kavdrata u kojoj „Samedi“ proizvodi stolice namenjene izvozu na holandsko tržište. Obavljen je uviđaj, a istražni organi nastoje da utvrde okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije i povređivanja tropjice radnika. Prema prvim nalazima, sistem za grejanje rađen je bez projekta, a neposredni uzrok je prekid cirkulacije vrele vode u sistemu, što je dodatno podiglo pritisak u kotlu.

Istraga takođe nastoji da utvrdi da li su otkazali sigurnosni ventili, što je moguće, ili je neko od (povređenih) radnikaiz neznanja eventualno zatvorio ventil, koji vodi vrelu vodu iz kotla u sistem za grejanjue (radijatore). Proverava se i to da li je „Samedi“ imao kvalifikovanog ložača, odnosno da li je on bio u smeni kada je do eksplozije došlo ili je kotao ložio „ko je stizao“.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, ukoliko bude dovoljno dokaza za postojanje krivičnog dela ono će „svakako biti prekvalifikovano“ posle smrti povređenog radnika S. R.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 19 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara