Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
13.01.2015, 15:09

Prošla „srećna vremena“ i „godine bune“

č: | fb:

Ni ova 2015. po Julijanskom kalendaru, kao ni (bar) nekoliko prethodnih, neće biti dočekana u Valjevu i okolnim opštinama Kolubarskog okruga. Dočeka će eventualno biti po kafićima i kafanama, ne i u „Sloginim“ objektima, po kućama... Poslednji doček Srpske nove godine na otvorenom bio je 2008, kada je većinu u gradskoj vlasti imala Nova Srbija, a na Gradskom trgu gostovala je „Riblja čorba“.

Po svemu, najveća poseta bila je za doček 1997. u vreme protestnih šetnji zbog krađe na izborima održanim 1996/1997. godine. Kako se tada zabeležili izveštači, na Gradskom trgu bilo je između 15.000 i 20.000 ljudi, a organizator je bila koalicija „Zajedno“ sa Srpskim pokretom obnove (SPO) na čelu.

Srpska Nova godina 1997. na Trgu

Srpska Nova godina 1997. na Trgu (Foto: Arhiva Kolubare)

Pekao se vo na ražnju, bilo je pljeskavica, kuvanog vina i rakije sa kazana postavljenih „na licu mesta“, ali rasola, gibanica se merila na metre... Praštale su petarde, a od „topovskog udara“ ozbiljnije je tada povređen  Goran Srećković kome je ta naprava ostala u šakama.

Usput, junak dočeka Nove 1997. po Gregorijanskom kalendaru, takođe na Gradskom trgu, bio je Bogoljub Arsenijević Maki, docnije junak u borbi protiv režima Slobodana Miloševića na „mitingu protiv vlasti“ 12. jula 1999. u Valjevu, odnosno petooktobarskog prevrata 2000. u Beogradu. Maki je tada bio „Veliki diktator“ (Čarli Čaplin) sa Miloševićevom „porukom naciji“.

Sa pobedom na opštim izborima 2000-te splašnjavala je želja nove vlasti za ovom vrstom slavlja, a tu tradiciju najduže su održavali SPO (2002. sa Užičkim trubačima), odnosno Nova Srbija (2008). Potonje vlasti su se docnije, u raznim koalicijama i kombinacijama, ako je i bivalo novogodišnjih dočeka na otvorenom, opredeljivali za doček po Julijanskom kalendaru, a mesta događanja bivali su Gradski trg i plato ispred Doma kulture, gde su za doček 2013. nastupali Ana Bekuta, Željko Joksimović, „Neverne bebe“, Jelena i Miki Jevremović.

Srpska Nova godina 1997. na Trgu

Srpska Nova godina 1997. na Trgu (Foto: Arhiva Kolubare)

Doček Srpske nove godine, ako pamćenje ne vara, najduže su upražnjavali Mioničani, posebno u dva predsednička mandata (2004 – 2012) sada pokojnog Milana Matića Šljape, dok je nešto skromnije bilo  prošle godine. Ubljani,  Ljižani, Lajkovčani ili Osečanci, voljom svojih opštinskih čelnika, najčešće su se opredeljivali za kućno-kafanske varijante.

Zamrli su i nekada reprezentativni  turistički centri Divčibare, Banja Vrujci ili Rajac. Što bi naši stari rekli, svako čudo za tri dana, a i godine krize i sve veće nemaštine takođe su učinili svoje.

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 6 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara