Sreten Đorđević i Duško Đukanović (foto: Đorđe Đoković)
Sreten Đorđević i Duško Đukanović (foto: Đorđe Đoković)
28.01.2015, 08:58

Zbog štrajka advokata odloženo 4.400 ročišta

č: | fb:

Nakon četiri i po meseca štrajka i valjevski advokati su se vratili u sudnice i kako rekoše „sada sledi nadoknada izgubljenog vremena“. Za vreme protesta odloženo je 4.400 ročišta pred valjevskim sudovima, najviše u Osnovnom sudu, gde je održano svako peto suđenje, dok je u Privrednom sudu, za vreme štrajka advokata, odloženo 700 ročišta.

Advokat Sreten Đorđević kaže da je to za naše sudove ogroman broj suđenja i trebaće vreme da se sve vrati u neki normalan tok i naglašava da je trenutni problem to što se zakazuje veliki broj ročišta u isti dan i u isto vreme. „Suđenja moraju biti odlagana na kraći ili duži rok i biće potrebno vreme kako bi sve došlo u redovan tok stvari“, poručio je Đorđević.

Sreten Đorđević

Sreten Đorđević (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevski advokati tvrde da štrajka ne bi ni bilo da je poštovan Ustav, a da je bilo spremnosti i dobre volje u Ministarstvu pravde, pre svega ministra Nikole Selakovića, umesto „prljave igre“, protest advokata mogao je biti okončan i za nedelju dana. „Advokatska komora Srbije je ukazivala da sve može da se reši za dan, dva ili tri i praktično sve je i bilo utanačeno za nekoliko dana, ali tek četiri i po meseca kasnije. Zbog tog odugovlačenja pravni sistem je pretrpeo štetu. Koliku, tek će biti utvrđena, ali je evidentno da je napravljena ogromna šteta i da je zadat veliki udarac na pravnu sigurnost u Srbiji“, smatra Đorđević. On dodaje da je prihvatanjem većine zahteva potvrđeno da je advokatura bila u pravu, a da su zahtevi bili potpuno opravdani i minimalni, dok „s druge strane imate jednu neosetljivu izvršnu vlast, koja nema dovoljno odgovornosti da prizna da je u tom momentu pogrešila i da za to mora da snosi, najmanje, političke konsekvence“.

Valjevski advokati poručuju da nisu odustali od zahteva za smenu ministra pravde Nikole Selakovića. Međutim, kako rekoše o tome tek treba da odlučuje Upravni odbor Advokatske komore Srbije.

Duško Đukanović

Duško Đukanović (Foto: Đorđe Đoković)

Advokat Duško Đukanović kaže da je Odbor advokata Valjeva imao ključnu ulogu u rešavanju problema, jer su svojim svakodnevnim protestnim okupljanjem, na centralnom Gradskom trgu, skretali pažnju javnosti na suštinu problema. Na pitanje Kolubarskih.rs da li postoji zakonski osnov i da li će advokati tužiti one koji su odgovorni za nefunkconisanje pravnog sistema četiri i po meseca, one koji su oduzeli advokatima poslovnu sposobnost i pravo na rad, Đukanović kaže da je evidentno da je zbog propusta Ministarstva pravde došlo do blokade pravnos sistema i da treba neko da snosi odgovornost za štetu koja je naneta svakom advokatu pojedinačno. Međutim on dodaje da je „veoma teško izmeriti visinu i naplatiti tu štetu, i s toga niko od advokata i ne pomišlja na tako nešto“. Duško Đukanović poručuje da je sada bitno to što „pravna država ponovo počinje da živi“.

Advokat Sreten Đorđević zaključuje da je uspeh advokata, ne samo u tome što su dokazali da su u pravu i da je ptrekršen Ustav Srbije, nego i u tome što su bili jedinstveni i što će „sigurno ostati zabeleženo da je jedna kasta uspela da izbori svoja prava na osnovu zajedničkog delovanja“.

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 16 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara