Cigareta (foto: Đorđe Đoković)
Cigareta (foto: Đorđe Đoković)
31.01.2015, 12:42

31. januar dan bez duvanskog dima

č: | fb:

Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, ove godine se obeležava pod sloganom: “Svaka cigareta smeta”, kojim se skreće pažnja da je jedina efikasna zaštita od štetnog dejstva sastojaka cigareta - nepušenje i boravak u prostorima bez duvanskog dima. 

„Nacionalni dan bez duvanskog dima je i dan zaštite pasivnih pušača”, kaže dr Živana Vitorović Jovanović, pulmolog i poručuje da dan bez duvanskog dima treba obeležavati češće, a ne samo 31. januara.

Ona skreće pažnju da su pasivni pušači prisiljeni da puše u društvu pušača, a najgore je to što oni udišu dim koji nastaje pri sagorevanju cigareta na niskim temperaturama. Vitorović Jovanović smatra da podaci o broju pušača u valjevskom kraju, po kojima ima 40 posto muškaraca i 30 posto žena, nisu prava statistika i naglašava da se u našem kraju primećuje smanjenje broja populacije starih pušača, čak muškaraca ima manje deset, a žena tri posto.  

Dr Živana Vitorović Jovanović

Dr Živana Vitorović Jovanović (Foto: www.zcvaljevo.rs)

“Duvan sadrži preko 4000 štetnih sastojaka i o štetnosti stalno treba govoriti. Osim nikotina koji je otrov, mnogo veći problem nastaje zbog sagorevanja nusprodukata duvanskog dima”, objašnjava dr Vitorović Jovanović i zaključuje da je pušenje samovoljno trovanje.

“Trudimo se da pacijentima skrenemo pažnju na sve neželjene efekte. Hronična opstrukcijska bolest pluća direktno nastaje zbog duvanskog dima. To je izuzetno teško oboljenje, koje se po toku i progresiji izjednačava sa malignim bolestima. Mnoge teške bolesti su, takođe, posledica pušenja, a i veliki broj trudnica puši što je loše, jer njihov plod trpi posledice”, upozorava dr Vitorović Jovanović

Ona naglašava da nikada nije kasno za odvikavanje od pušenja i da je najvažnija volja.“Ako popušite jednu cigaretu smanjujete život za šest minuta, pa godina pušača ne traje 365 dana”, kaže dr Vitorović Jovanović koja je naglasila da je porodica jako važna jer se deca ugledaju na roditelje i preuzimaju model pušačkog ponašanja.

“Poslednji zakon kojim se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorijama i u posebnim ustanovama dao je vidljive rezultate”, kaže prim.dr Živana Vitorović Jovanović, pulmolog, koja je inače zadužena za kontrolu zabrane pušenja u Opštoj bolnici.

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 19 sati 3 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara