Studenti pred trpezom (foto: Đorđe Đoković)
24.02.2015, 18:11
Srpsko stvaralaštvo i domaća hrana
Studenti iz Turske, Tunisa i Grčke, koji borave u Valjevu od 1.februara do 17. marta u okviru studentske razmene preko međunarodne organizacije AISEC, danas su imali priliku da se upoznaju sa tradicionalnim srpskim stvaralaštvom i probaju srpsku nacionalnu hranu. Petoro studenata, koji borave kroz projekat studentske razmene u Valjevu, oduševljeni su slatkim od šljiva i kako rekoše “sve od šljive je super”. Poseban ukus, kažu imaju sir i kajmak. Sviđaju im se naša narodna odela, šivena, štrikana i vežena, a najzanimljiviji sui m bili opanci. Istovremeno, dok se upoznaju sa srpskom kulturom, običajima i tradicijom, oni će kolege iz Valjeva upoznati sa tradicijom svoje zemlje, a kroz radionice o svom nacionalnom identitetu, kulturi i stvaralaštvu govoriće učenicima osnovnih i srednjih škola.
Institut za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo, Univerziteta “Singidunum” nedavno je potpisao psrtnerski ugovor o saradnji sa međunarodnom organizacijom studenata AISEC, što podrazumeva realizaciju zajedničkih projekata. “Nacionalni dan je naziv projekta, koji trenutno realizujemo, i taj dan je posvećen nacionalnim osobenostima svake od zemalja iz koje student dolaze. Mi smo sa opredelili da student upoznamo sa onim što se svakom gostu prvo ponudi u Srbiji u znak dobrodošlice, a to je slatko, a potom i prirodni voćni sok”, kaže Ljubica Marković predsednica Udruženja poslovnih žena „Eve“.
O domaćoj kuhinji, načinu pripreme hrane gostima iz Turske, Tunisa i Grčke govorili su iz poljoprivrednog gazdinstva “Tešanović” i Snežana Ilić iz Etno-kutka Valjevo, koja godinama promoviše i čuva veštine narodne radinosti.
Susret posvećen tradicionalnom srpskom stvaralaštvu održan je u sali Poslolovnog fakulteta Valjevo, Univerziteta “Singidunum”, a organizovan je uz podršku udruženja Poslovnih žena “Eve”, “Srpska tradicija” i “Udruženje srpskih domaćina Etno kutak” iz Valjeva.