Krst  (foto: Đorđe Đoković)
Krst (foto: Đorđe Đoković)
02.04.2015, 17:29

Postavljen krst visok 13 metara

č: | fb:

Monumentalni krst visok 13 metara postavljen je danas na ušću reke Gradac u Kolubaru, u neposrednoj blizini sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog. Krst vredan 900.000 dinara, proizveden u lajkovačkom „Elmontu“, koji je ogranak firme „Kolubara metal“ iz Lazarevca, je dar Rudarskog basena “Kolubara” Eparhiji valjevskoj.

Prvobitna namera je bila još pre dve godine da krst, uz pomoć helikoptera, bude postavljen na 400 metara visoku i nepristupačnu liticu kod manastira Pustinja u čast Milanskog edikta. Episkop valjevski Milutin kaže da se od te namere odustalo zbog rizika jer je do litice gotovo nemoguće izneti i 50 kilogrma, a kamoli 1.500 kilograma.

Krst

Krst (Foto: Đorđe Đoković)

Odlučeno je da krst, koji je obložen prohromskim limom, sa rasponom krakova od 7,5 metara i težine 1,5 tone, bude postavljen na ušću reke Gradac u Kolubaru u neposrednoj blizini sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog i mesta budućeg Hrama Svetog Nektarija Eginskog, čija bi izgradnja uskoro trebalo da počne.

 „U čast velikog jubileja Milanskog edikta slobode hrišćanstva podignut je danas ovaj krst, koji će trajno ostati kao simbol slobode crkve Hristove. Ovo je takođe i divna prilika da ovaj krst danas podignemo pred sam početak izgradnje Hrama Svetog Nektarija Eginskog. Običaj je da se pre početka gradnje svetinje postavi krst, tako da smo sve to objedinili. Veliku zaslugu za podizanje krsta ima naš direktor g. Milorad Grčić, koji je prihvatio da njegova firma RB ‘Kolubara' uradi ovaj krst i on je to sa velikom ljubavlju učinio“, kaže episkop valjevski Milutin.

Direktor darodavca RB "Kolubra" Milorad Grčić je naglasio da je krst samo jedan od vidova saradnje, verujući da će i ubuduće uživati poverenje Valjevske eparhije. „Velika čast je da je episkop valjevski Milutin imao poverenje u nas da nam se obrati i ukazao nam čast da mu izađemo u susret i izradimo nešto što će biti obeležje, ne samo Valjeva, ne samo pravoslavlja, već i jedne države, na neki način Srbije i srpstva ovde u Valjevu“, rekao je Grčić.

Podizanje krsta

Podizanje krsta (Foto: Đorđe Đoković)

Transport monumentalnog krsta od Lajkovca do Valjeva trajao je skoro dva časa, dok je isto toliko vremena bilo potrebno da se krst podigne, što je posmatrao veliki broj građana. Mnogi od njih su prokomentarisli da je nepotreban još jedan krst u porti hrama Vaskrsenja Hristovog i da je to „bacanje para“, dok su pojedini smatrali da je takvom krstu upravo mesto pored Hrama.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 59 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara