Maksi pored OŠ Andra Savčić (foto: Đorđe Đoković)
Maksi pored OŠ Andra Savčić (foto: Đorđe Đoković)
03.04.2015, 11:41

Nema uslova za postavljanje bazne stanice na Maxi

č: | fb:

Trenutno nema uslova za postavljanje bazne stanice mobilne telefonije „Telekom” na objekat marketa „Maksi”, koji se nalazi samo nekoliko metara od Treće osnovne škole, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. „Mobilni operater već traži alternativnu lokaciju”, rekao je načelnik Gradske uprave za urbanizam Aleksandar Vujić Subotić. On objašnjava da po zahtevu koji je „Telekom” uputio Gradskoj upravi  uslova za izdavanje dozvole nema, zbog toga je tražena dopuna studije koju je mobilni operator predstavio, a koja nije dovoljna da bi se donela odluka.

Jasna Aleksić, Aleksandar Vujić Subotić i Vesna Srećković

Jasna Aleksić, Aleksandar Vujić Subotić i Vesna Srećković (Foto: Đorđe Đoković)

Vesna Srećković, iz Odeljenja za urbanizam zadužena za zaštitu životne sredine, navodi da je od investitora zatraženo da detaljno pojasni da li su ispoštovani urbanistički uslovi, pre svih da li je mininalna udaljenost antenskog stuba od prvog susednog objekta 15 metara, što je regulisano gradskim planskim dokumentom. Na sugestiju Zavoda za javno zdravlje, koji je dostavio mišljenje, zatraženo pojašnjenje  mera merenja. „Takođe smo zatražili, s obzirom na to da se bazna stanica postavlja na objekat u kome se prodaje hrana, dokumentaciju o tome da li bi i kako eventualno zračenje uticalo na hranu. I čletvrti zahtev se odnosi na njihov ugovor sa marketom „Maxi” na čiji krov bi bila postavljena bazna stanica”, navodi Srećković. Ona objašnjava da se nisu bavili kumulativnim efektom zračenja, jer je za to potrebno da se analiza radi u višegodišnjem periodu.

Na pitanje ukoliko „Telekom” ispoštuje ove naknadno tražene zahteve i „dopuni studiju”, da li to znači da će dobiti dozvolu, Vujić Subotić odgovara da neće biti prostora za tako nešto, jer uslovi su takvi da ih mobilni operater ne može ispuniti i, kako reče, već se traži alternativno rešenje, koje će biti u skladu sa zakonom i neće ugrožavati građane. Vujić Subotić najavljuje da će Grad u bliskoj budućnosti doneti rešenje, koje će biti u skladu sa zakonom, i naglašava da odluka još uvek nije donata, otuda je nejasno „zbog čega se u javnosti podigla tolika prašina”.

Na naše pitanje da li bi Gradska uprva „Telekomu” izdala dozvolu za postavljanje bazne stanice u neposrednoj blizini škole i da li bi tražila dopunu studije da se u javnosti nije „podigla toliko prašina”, Vujić Subotić kaže da bi „se isto desilo i da bi bio isti rezultat”.

Načelnica Odeljenja za urbanizam Jasna Aleksić je podsetila da je u Generalni urbanistički plan uneto da nije dozvoljeno postavljanje baznih stanica i antena na stambene objekte, škole i bolnice. „Upravo zbog toga što vodimo računa o svojim građanim”, poručila je Aleksić.

Na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić je nekoliko puta ponovio da je „Telekom društveno odgovorna kompanija, koja sigurno ne bi uradila ništa što je na štetu građana i grada”.

Podsećam, kolektiv OŠ „Andra Savčić” i roditelji učenika te škole digli su glas protiv postavljanja bazne stanice mobilne telefonije „Telekom” na objekat marketa „Maksi”, koji se nalazi samo nekoliko metara od škole i najavili su da će to sprečiti.

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara