Ivan Tasovac u Modernoj galeiriji (foto: Đorđe Đoković)
Ivan Tasovac u Modernoj galeiriji (foto: Đorđe Đoković)
04.04.2015, 10:32

Kad ministar vešto izbegne odgovore

č: | fb:

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac bio je u Valjevu. Kratko, ali kako reče „dovoljno“. Bilo je vremena i za razgovor sa novinarima, koje je više interesovala sudbina medija (razumljivo), nego budućnost kulture. Ministar je prihvatio razgovor, „možete pitati šta god i o čemu god“. Pitali smo, ali nismo na svako „šta god“ dobili odgovor.

Ministar Tasovac u telefonskom razgovoru sa Ljubom Popovićem

Ministar Tasovac u telefonskom razgovoru sa Ljubom Popovićem (Foto: Đorđe Đoković)

Pre odlaska u Narodni muzej, gde je otvorio izložbu o Valjevu gradu bolnici u Velikom ratu, ministar Tasovac je svratio u Modernu galeriju. Nisam saznala da li je ta poseta bila planirana ili je to bila reakcija na izjavu svetskog slikara Ljube Popovića koji je pre sedam dana, otvarajući izložbu slika iz kolekcije Draška Milićevića, rekao da „u Modernu galeriju ministri kulture ne dolaze. Nije ušao ni jedan osim Voje Brajovića“. Ministar Tasovac je ušao, razgovarao sa direktorom Dušanom Jovanovićem, podelio komplimente, a potom je telefonom razgovarao i sa Ljubom Popovićem. O čemu, to je već pitanje pristojnosti.

Nakon što  je otvorio izložbu u Narodnom muzeju, Ivan Tasovac se rado odazvao pozivu novinara za razgovor. Ministar je iskoristio priliku da najavi da će od sledeće godine biti realizovan projekat „Gradovi u fokusu“.

„Taj projekat će biti promovisan ove godine, a podrazumeva da će lokalne samouprave moći da konkurišu kod Ministarstva kulture i informisanja sa svojim programima razvoja na godinu dana, a može i duže. Na taj način nameravamo da pomognemo gradovima i opštinama da ojačaju svoje kapacitete, a istovremeno da preuzmu odgovornost za institucije koje su u njihovoj nadležnosti“.

Ministar Tasovac u razgovoru sa novinarkama

Ministar Tasovac u razgovoru sa novinarkama (Foto: Đorđe Đoković)

Ministar se nije složio sa konstatacijom novinara da je ove godine u budžetu manje novca za kulturu. Odgovarajući na pitanje koliko novca je izdvojeno, kaže da sebe ne doživljava kao računovođu, a da se svi podaci o tome koliko novca je opredeljeno za konkurse nalaze se na sajtu Ministarstva. On naglašava da sredstva za kulturu nisu smanjena, a u prilog tome informacija da je upravo u ovoj godini, u vreme ekonomske krize, Vlada Srbije uspela da obezbedi novac za rekonstrukciju dva nacionalna muzeja, koja su nekoliko godina zatvorena.

Ministar Ivan Tasovac kaže da nije uvek problem u novcu. Problem su i loši projekti. „Primetili smo da prošle godine u pojedinim oblastima komisije nisu potrošile kompletan budžet zato što projekti sa kojima se apliciralo nisu bili dovoljno kvalitetni. Zato ne možemo više govoriti o tome da nema dovoljno novca, treba da govorimo i o kvalitetu programa i projekata“, naglašava Tasovac.

Kad smo već kod kvaliteta, novinari su pitali ministra da li mogu da se rade dobri i kvalitetni projekti sa 3,5 miliona ili 0,15 posto budžeta, koliko Valjevo izdvaja sa sufinansiranje projekata u oblasti informisanja i to za najmanje deset medija koliko će ove godine konkurisati.

„Da bi uspela implementacija seta medijskih zakona potrebno je da svako preuzme svoj deo odgovornosti. Konkursi, koje je raspisalo Ministarstvo informisanja po cifri, prevazilaze iznos koji je opredelila Evropska unija. Skrenuću vam pažnju na još nešto, a to je da su komisije, koje će odlučivati o projektima, većinom sastavljene od medijskih udruženja. Meni se čini da svaki nivo, i vlasti i struke, mora da preuzme odgovornost za realizaciju tih projekata“, glasio je odgovor ministra.

S obzirom da je izostao konkretan odgovor na konkretno pitanje novinari su ponovili pitanje – šta je Vaš konkretan komentar na 0,15 posto koliko je izdvojeno iz valjevskog budžeta za informisanje ili šta ćemo dobiti sa 3,5 miliona dinara na deset medija?

„Ja zaista ne mogu da komentarišem budžete lokalnih samouprava“, kratko odgovori ministar informisanja.

Još kraći ili skoro bez odgovora bio je minisatar na naše pitanje zbog čega mediji, koji konkurišu sa projektom za budžetski novac, a pri tom moraju da obezbede najmanje 20 posto sopstvenih sredstava, osim što pravdaju potrošena budžetska sredstva, moraju da pravdaju i sopstvena? Zbog čega bi mediji Gradu pravdali novac zarađen od recimo reklama ili, drugim rečima, zašto Grad brine kako mediji troše sopstvena sredstva?

„Poštujući evropske standarde transparentnosti argumentacija šta koga briga nije ni pravna ni primerena“, glasio je odgovor ministra Ivana Tasovca.

Odgovor na pitanje o neravnopravnom položaju u koji su stavljeni mediji u odnosu na druge korisnike budžetskih sredstava nismo ni dobili. To pitanje ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je ignorisao. A naše pitanje je glasilo: da li je apsurdno to što građevinsko prduzeće, koje se javi na konkurs i dobije posao vredan nekoliko miliona dinara da asfaltira ulicu, ne mora finansijeru (državi ili gradu) da dostavlja narativni i finansijski izveštaj o tome kako su potrošeni milioni, dovoljna je asfaltirana ulica, dok su mediji dužni da za nekoliko stotina hiljada dinara dostave narativni i finansijski izveštaj, jer nije dovoljan dokaz kroz video i audio materijal ili tekstove.

Na pitanje kako će država reagovati ako i ostali gradovi budu slali poruku poput Beograda koji neće dati Studio B, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kratko kaže da je zakon jasan i da se država u ovoj godini povlači iz vlasničke strukture svih medija u Srbiji.

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara