Ispred hrama (foto: Đorđe Đoković)
Ispred hrama (foto: Đorđe Đoković)
04.04.2015, 17:48

Na Lazarevu subotu deca nose zvončiće

č: | fb:

Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom, u šestoj nedelji posta, a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim kojeg su dočekala deca. Zato se ovaj praznik zove još i Lazareva subota i smatra se radosnim, dečjim praznikom. Lazareva subota ili Vrbica jedan je od najveselijih hrišćanskih praznika. Deca se svečano obuku i sa zvončićima oko vrata i grančicama vrbe u rukama, idu okolo crkve zajedno sa sveštenicima.

Venčići

Venčići (Foto: Đorđe Đoković)

Grančice vrbe dobijene u crkvi se odnose kući i stavljaju pored ikone i kandila. U narodu postoji verovanje da one mogu da oteraju bolest i sva druga zla.

Takođe, u nekim mestima u Srbiji, postoji običaj po imenu Lazaricekada devojke okićene vrbovim granama, idu od kuće do kuće i pevaju pesme koje prizivaju zdravlje.

 

Venčići i zvona

Venčići i zvona (Foto: Đorđe Đoković)

Ispred crkve

Ispred crkve (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 7 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara