Dr Duško Antonić i dr Mirjana Petrović (foto: Đorđe Đoković)
Dr Duško Antonić i dr Mirjana Petrović (foto: Đorđe Đoković)
06.04.2015, 08:41

Valjevke nisu zaintersovane za prevenciju

č: | fb:

Prošle godine na preventivni pregled u Dom zdravlja, u okviru skrininga grlića materice, pozvano je 10 870 žena, ali je na pregled došlo samo 20 posto sugrađanki. To su zabrinjavajući podaci, kažu lekari i naglašavaju da rano otkrivanje bolesti znači i izlečenje. Među pacijentkinjama koje su se odazvale pozivu brojnije su one koje imaju preko 50 godina, dok su mlađe osobe nezainteresovane za skrining grlića materice. Treba reći i treba znati da po učestalosti oboljevanja i smrtnosti u Kolubarskom okrugu karcinom grlića materice je na četvrtom msetu. 

U Domu zdravlja u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Bolnicom već godinu dana se radi skrining grlića materice, koji je planiran da traje tri godine, a kojim će biti obuhvaćene pacijentkinje od 25 do  65 godina sarosti. Kroz organizovani skrining, za godinu dana, urađeno je 2.121 kolposkopski pregled i Papanikolau test, dok je broj preventivnih pregleda, na koje su pacijentkinje dolazile u okviru redovne kontrole bio skoro duplo veći.

Dr Duško Antonić

Dr Duško Antonić (Foto: Đorđe Đoković)

Doktor Duško Antonić, ginekolog u Domu zdravlja navodi da je u prošloj godini bilo ukupno 6.000 kolposkopskih pregleda, od toga je skoro 4.000 pregleda bilo iz oportunog ili skrininga koji nije bio organizovan nego su pacijentkinje samoinicijativno dolazile na pregled. “Zahvaljujući upravom tom oportunom skriningu uspešno je urađena dijagnostika i prevencija karcinoma grlića materice. Ali, ukoliko bi isključivo gledali ovaj organizivani skrinig možemo reći da smo značajno podbacili, jer da bi organizovani skrining bio dobar izlaznost mora da bude preko 60 posto, a kod nas je prošle godine odziv pacijentkinja bio tek 20 posto”, kaže dr Antonić.

Prošle godine, kroz skrining grlića materice, evidentirano je 1675 dobrih testova, dok je 123 testa bilo pozitivno. “Uzrast kod koga se najčešće javlja karcinom grlića materice prethodnih godina je bio od 30 do 40 godina, a sada je to značajno pomereno i na uzrast između 20 i 30 godina. U ovoj godini bilo je više slučajeva prekancerogenih lezija kod mlađih pacijentkinja, koje su 1993. i 1994. godište”, navodi dr Duško Antonić.

U 95 posto slučajeva karcinom grlića materice izaziva humani papiloma virus, koji se prenosi nezaštićenim polnim odnosom.

Dr Mirjana Petrović iz Zavoda za javno zdravlje kaže da je pored angažovanja zdravstvenih radnika u preventivne preglede potrebno da se ukjuči cela društvena zajednica. Ona naglašava da je u interesu svake žene da se odazove na pozivno pismo, jer preventivnim pregledom bolest se otkriva u ranoj fazi kada je izlečiva.

Dr Mirjana Petrović

Dr Mirjana Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Petrović navodi da je prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kolubarskom okrugu od karcinoma grlića materice u 2012. godini oboleo 25 žena, a osam umrlo. Podatak koji upozorava je da u Srbiji od raka grlića materice svakog dana obole četiri žene, od kojih jedna umre.

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara