Desankini dani (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Desankini dani (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
07.04.2015, 10:12

Brankovina dobila novi urbanistički plan

č: | fb:

Konačno je posle 42 godine urađen novi urbanistički plan za Brankovinu o kome će se izjašnjavati odbornici Skupštine grada na aprilskoj sednici.

Načelnica Odeljenja za urbanizam Jasna Aleksić kaže da je ovaj urbanistički plan trebalo uraditi još pre 20 godina, s obzirom na to da je poslednji plan usvojen 1973. godine i da je prevaziđen u svakom pogledu. Ona naglašava da je postojala inicijativa i prethodnih godina, ali "nikada se nije smoglo snage da se završi urbanistički plan za Brankovinu".

“Plan Generalne regulacije Brankovine ima poseban zadatak da utvrdi planska rešenja područja, kojim treba obezbediti prostorne, ekonomske i funkcionalne uslove za dalji razvoj i zaštitu teritorije, kao i za normalnu egzistenciju stanovništva, uz obavezno rešavanje pitanja infrastrukture”, objašnjava načelnica Odeljenja za urbanizam.

Jasna Aleksić

Jasna Aleksić (Foto: Đorđe Đoković)

Urbanističkim planom za Brankovinu trebalo bi da bude rešen i jedan od većih problema, a to je zaustaviti trend smanjenja broja stanovnika. Za poslednjih 14 godina u Brankovini se broj žitelja smanjio za 30 posto, a uz to je i nepovoljna starosna struktura. “Ovim planom je pokušano da se reše ti ozbiljni problemi i da se zaustavi ta negativna tendencija smanjenja broja stanovnika”, kaže Jasna Aleksić.

Prema njenim rečima u skladu sa koncepcijom Regionalnog prostornog plana Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom iz 2002. godine i Prostornog plana grada Valjeva iz 2013. godine, predviđen je razvoj centara u mreži naselja, a jedan od takvih je i Brankovina sa svojim gravitirajućim selima, kao što su Babina Luka, Kozličić, Gola Glava, Slatina i Blizonje.

Urbanistički plan sastoji se iz dva dela. Prvi obuhvata znameniti deo Brankovine, koji je spomenik nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja u okviru koga se nalaze stara škola i crkva, kao i deo oko nove škole. Drugi deo urbanističkog plana obuhvata desnu stranu mesta ka Valjevu gde je već formirano jezgro sela, i tu je planirana izgradnja sekundarnih saobraćajnica, pospešiće se razvoj postojećih poljoprivrednih delatnosti, kao i razvoj seoskog turizma.

“Brankovina se svrstava u naselja na pragu urbanosti, pejzažne vrednosti prostora, ima raspoložive potencijale za razvoj turizma, uz uključivanje u turističku ponudu Valjeva. Takođe, predstavlja i resursnu osnovu za razvoj ekonomskih aktivnosti, tako da se to može omogućiti očuvanje i razvoj naselja, kao i njegovih specifičnih funkcija”, navodi Jasna Aleksić i naglašava da Brankovina predstavlja centar duhovnosti i kulture, i izuzetno je poznato mesto na mapi Srbije.

Ovaj plan, po rečima načelnika Gradske uprave za urbanizam Aleksandra Vujića Subotića, važan je iz nekoliko razloga, a pre svega jer je Brankovina kulturno-turistčki prostor od izuzenog značaja za grad Valjevo.

“Plan je konačno urađen i prošao je sve zakonske procedure, koje su neophodne za njegovo usvajanje. Sada ćemo stvoriti sve preduslove da se taj prostor u značajnoj meri uredi i prilagodi potrebama meštana Brankovine i okoline, i turista. Nas u toku godine očekuje donošenje još nekoliko značajnih urbanističkih planova, kojim ćemo rešiti niz infrastrukturnih problema, a  određene parcele dobiće namenu za izgrdnje industrijskih objekata“, navodi Aleksandar Vujić Subotić.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 19 sati 5 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara