(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
30.05.2015, 11:36

“Uz struju i put opstanka na selu mora biti”

č: | fb:

Babina Luka, selo nadomak Valjevo, koje se prostire na preko 20 kvadratnih kilometara u kome ima 208 domaćinstava sa preko 800 žitelja, dobilo je još jednu deonicu asfaltiranog puta. Vrednost radova na pravcu Babina Luka - Karaula u dužini od 1.150 metara je 5,5 miliona dinara.

Ovo je jedno od retkih perspektivnih sela valjevskog kraja, iz koga se meštani ne iseljavaju, koji razvijaju poljoprivrednu proizvodnju i otvaraju pogone za preradu voća. Zadovoljni asfaltiranjem još jedne deonice, poručuju da uz struju i put “opstanka i proizvodnje na selu mora biti”. U Babinoj Luci već radi jedan manji pogon za preradu voća odakle se džem izvozi u Nemačku, ali postoji mogućnost otvaranja novih, kažu meštani i naglašavaju da je važno organizovati otkup i plasman poljoprivrednih proizvoda, poput otkupa mleka, koji je dobro organizovan i uredan.

(Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik MZ Babiba Luka Ratko Petrović prenosi zahvalnost svojih meštana i naglašava da u selu više od deset godina nije bilo većih radova, “jer nas je cunami zahvatio od 2000. do 2012.godine”. Pored puta u planu je da se uradi javna rasveta za još dve familije, čime će biti zaokružena ulično osvetljenje. “Zahvaljujući struji i putu Babina Luka je sačuvala svoje žiteljstvo. Ne napuštaju selo, kao pre nekoliko decenija. Sada imamo sve više i sve češće povratnike, koji se vraćaju zemlji, bave se povrtarstvom i voćarstvom. Ovde je vrlo malo zapuštenih domaćinstava. Najbitnije nam je da zadržimo omladinu, jer ako nema mladih, nema ništa bilo gde, a kamoli na selu”, poručuje Ratko.

(Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik MZ kaže da u selu ima još 20 kilometara makadama i dodaje da bi bili prezadovoljni kada bi im bilo asfaltirano bar još dva kilometra, kao i prostala 2,5 kilometra glavnog puta kroz selo na deonici, dugoj šest kilometara, Karaula – Škola.

„Put Babina Luka- Karaula jedna je od najbitnijih saobraćajnica u programu Direkcije, jer je ovo jedno od retkih sela sa sjajnom perspektivom. Pokušaćemo u ovoj godini da asfaltiramo još jednu deonicu, kako bi meštane još više podstakli da ostanu  selu i da se bave poljoprivrednom. Svaki dinar uložen u ovo selo višestruko se vraća“, kaže direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić.

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 18 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 23 sati 58 minuta

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara