(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
30.05.2015, 11:36

“Uz struju i put opstanka na selu mora biti”

č: | fb:

Babina Luka, selo nadomak Valjevo, koje se prostire na preko 20 kvadratnih kilometara u kome ima 208 domaćinstava sa preko 800 žitelja, dobilo je još jednu deonicu asfaltiranog puta. Vrednost radova na pravcu Babina Luka - Karaula u dužini od 1.150 metara je 5,5 miliona dinara.

Ovo je jedno od retkih perspektivnih sela valjevskog kraja, iz koga se meštani ne iseljavaju, koji razvijaju poljoprivrednu proizvodnju i otvaraju pogone za preradu voća. Zadovoljni asfaltiranjem još jedne deonice, poručuju da uz struju i put “opstanka i proizvodnje na selu mora biti”. U Babinoj Luci već radi jedan manji pogon za preradu voća odakle se džem izvozi u Nemačku, ali postoji mogućnost otvaranja novih, kažu meštani i naglašavaju da je važno organizovati otkup i plasman poljoprivrednih proizvoda, poput otkupa mleka, koji je dobro organizovan i uredan.

(Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik MZ Babiba Luka Ratko Petrović prenosi zahvalnost svojih meštana i naglašava da u selu više od deset godina nije bilo većih radova, “jer nas je cunami zahvatio od 2000. do 2012.godine”. Pored puta u planu je da se uradi javna rasveta za još dve familije, čime će biti zaokružena ulično osvetljenje. “Zahvaljujući struji i putu Babina Luka je sačuvala svoje žiteljstvo. Ne napuštaju selo, kao pre nekoliko decenija. Sada imamo sve više i sve češće povratnike, koji se vraćaju zemlji, bave se povrtarstvom i voćarstvom. Ovde je vrlo malo zapuštenih domaćinstava. Najbitnije nam je da zadržimo omladinu, jer ako nema mladih, nema ništa bilo gde, a kamoli na selu”, poručuje Ratko.

(Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik MZ kaže da u selu ima još 20 kilometara makadama i dodaje da bi bili prezadovoljni kada bi im bilo asfaltirano bar još dva kilometra, kao i prostala 2,5 kilometra glavnog puta kroz selo na deonici, dugoj šest kilometara, Karaula – Škola.

„Put Babina Luka- Karaula jedna je od najbitnijih saobraćajnica u programu Direkcije, jer je ovo jedno od retkih sela sa sjajnom perspektivom. Pokušaćemo u ovoj godini da asfaltiramo još jednu deonicu, kako bi meštane još više podstakli da ostanu  selu i da se bave poljoprivrednom. Svaki dinar uložen u ovo selo višestruko se vraća“, kaže direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 1 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara