Osnovni sud u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Osnovni sud u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
06.07.2015, 14:55

Selaković traži smenu Ljiljane Karać

č: | fb:

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković pokrenuo je inicijativu za razrešenje predsednice Osnovnog suda u Valjevu, Ljiljane Karać, potvrđeno je Kolubarskim.rs u tom Sudu. Predsednica Karać nije želela da posebno komentariše novonastalu situaciju ali je potvrdila da je napisala izjavu, odnosno da se o svemu izjasnio i kolegijum sudija Osnovnog suda.

Prema našim saznanjima, ministar Selaković je inicijativu pokrenuo navodno zbog toga što su započeti predmeti izvršenja Osnovnog suda ustupani privatnim izvršiteljima. Kako je „Valjevo mala varoš u kojoj se sve zna“, ima i onih u pravosudnim krugovima, koji smatraju kako je ovo najelegantnija varijanta da se predsednici, koja je na čelu Osnovnog suda od 2010. godine, uskrati dosadašnje povrenje.

O tome šta je to „što se zna“ malo ko je spreman da govori - što iz kolegijalnih razloga, a moguće i zbog bojazni za lične pozicije u sistemu srpskog pravosuđa, koje je, tvrde mnogi, jedna od slabih tački države. Stanje u pravosuđu nisu popravile ni reforme bivše ministarke Snežane Malović, kao ni slični postupci njenih prethodnika, ali ni onih koji su je nasledili. Kao i mnogo toga drugog u Srbiji i pravosuđe je u raljama (dnevne) politike.

Ljiljana Karać je kandidat za predsednika tadašnjeg Opštinskog, a sada Osnovnog suda u Valjevu, bila posle petooktobarskih promena 2000-te. Prednost je tada dobio sada pokojni sudija Veljko Marić iako su ga najpre osporavali pojedini čelnici lokalnog DS-a, vodeće stranke DOS-a. Isti oni, koji su sa političkim istomišljenicima u pravosuđe pravili spiskove sudija i tužilaca u Malovićkinoj reformi.

Inače, u dva navrata je predsednik Osnovnog suda bio je sudija Predrag Jevtić, koji je učestvovao i na poslednjem konkursu za predsednika (sa zavidnim CV-ijem, analizom stanja i merama za poboljšanje, programom rada na rešavanju zaostalih predmeta...) ali su, bar u valjevskom pravosuđu, zadržani predsednici koji su i do tada vodili sudove kao fršioci funkcije predsednika.

Ministar Nikola Selaković, kao jedan od tri stalna člana Visokog saveta sudstva (ministar, predsednik Odbora za pravosuđe Narodne skupštine Srbije i predsednik Vrhovnog kasacionog suda) ima pravo pokretanja inicijative za razrešenje predsednika sudova ili pojedinih sudija. Ukoliko njegova inicijativa u daljoj proseduri, propisanoj zakonom, bude prihvaćena Osnovni sud u Valjevu će dobiti novog predsednika. U protivnom, Ljiljana Karać ostaje na tom mestu do isteka mandata.

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 32 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara