Osnovni sud u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Osnovni sud u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
06.07.2015, 14:55

Selaković traži smenu Ljiljane Karać

č: | fb:

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković pokrenuo je inicijativu za razrešenje predsednice Osnovnog suda u Valjevu, Ljiljane Karać, potvrđeno je Kolubarskim.rs u tom Sudu. Predsednica Karać nije želela da posebno komentariše novonastalu situaciju ali je potvrdila da je napisala izjavu, odnosno da se o svemu izjasnio i kolegijum sudija Osnovnog suda.

Prema našim saznanjima, ministar Selaković je inicijativu pokrenuo navodno zbog toga što su započeti predmeti izvršenja Osnovnog suda ustupani privatnim izvršiteljima. Kako je „Valjevo mala varoš u kojoj se sve zna“, ima i onih u pravosudnim krugovima, koji smatraju kako je ovo najelegantnija varijanta da se predsednici, koja je na čelu Osnovnog suda od 2010. godine, uskrati dosadašnje povrenje.

O tome šta je to „što se zna“ malo ko je spreman da govori - što iz kolegijalnih razloga, a moguće i zbog bojazni za lične pozicije u sistemu srpskog pravosuđa, koje je, tvrde mnogi, jedna od slabih tački države. Stanje u pravosuđu nisu popravile ni reforme bivše ministarke Snežane Malović, kao ni slični postupci njenih prethodnika, ali ni onih koji su je nasledili. Kao i mnogo toga drugog u Srbiji i pravosuđe je u raljama (dnevne) politike.

Ljiljana Karać je kandidat za predsednika tadašnjeg Opštinskog, a sada Osnovnog suda u Valjevu, bila posle petooktobarskih promena 2000-te. Prednost je tada dobio sada pokojni sudija Veljko Marić iako su ga najpre osporavali pojedini čelnici lokalnog DS-a, vodeće stranke DOS-a. Isti oni, koji su sa političkim istomišljenicima u pravosuđe pravili spiskove sudija i tužilaca u Malovićkinoj reformi.

Inače, u dva navrata je predsednik Osnovnog suda bio je sudija Predrag Jevtić, koji je učestvovao i na poslednjem konkursu za predsednika (sa zavidnim CV-ijem, analizom stanja i merama za poboljšanje, programom rada na rešavanju zaostalih predmeta...) ali su, bar u valjevskom pravosuđu, zadržani predsednici koji su i do tada vodili sudove kao fršioci funkcije predsednika.

Ministar Nikola Selaković, kao jedan od tri stalna člana Visokog saveta sudstva (ministar, predsednik Odbora za pravosuđe Narodne skupštine Srbije i predsednik Vrhovnog kasacionog suda) ima pravo pokretanja inicijative za razrešenje predsednika sudova ili pojedinih sudija. Ukoliko njegova inicijativa u daljoj proseduri, propisanoj zakonom, bude prihvaćena Osnovni sud u Valjevu će dobiti novog predsednika. U protivnom, Ljiljana Karać ostaje na tom mestu do isteka mandata.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 6 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara