Vodovod Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Vodovod Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
22.07.2015, 07:04

Vodovodu duguju 757 miliona dinara

č: | fb:

Gradskom „Vodovodu” građani i privreda duguju 757 miliona dinara, međutim veći deo tog duga, oko 396 miliona dinara, su "stara" dugovanja.

U prošloj godini značajno poboljšana naplata računa za utrošenu vodu kod građana i privrede, ali problem su upravo stara dugovanja, posebno ona koja je teško naplatiti. U toku prošle godine fakturisano je 373 miliona dinara, a naplaćeno je 361 milion dinara. Od građana je naplaćeno oko 96 posto, što je zadovoljavajući procenat, smatraju u ovom javnom preduzeću. Što se tiče privrede, možda će podatak, kako kažu, zazvučati fantastično, ali naplata je bila 100 posto, ako se gleda odnos fakturisanog i naplaćenog u 2104. godini. Veliki problem je naplata na Divčibarama, gde je procenat plaćenih računa samo 46 posto. Problem je loša organizacija, ali i to što su ispravljane greške iz prošlosti pa su korisnicima, po odluci Ustavnog suda, morali da vraćaju neosnovano naplaćen novac.

Na seoskom vodovodu „Kukalj” naplaćeno je samo 42 posto fakturisanih računa. U Vodovodu navode da je problem u tome što je taj vodovodni sistem potpuno neupravljiv jer je loše postavljen i loše održavan, zbog čega se dešava da potrošači koji se snabdevaju sa tog seoskog vodovoda nemaju vodu ni po tri meseca. 

Među najvećim "starim" dužnicima su HK „Krušik”, koji duguje 60 miliona dinara, slede „Sloga” sa 11 miliona dinara, koliko duguje i HTD „Vujić”, „Sloga” Divčibare ima dug oko sedm miliona, „Vapek” i „Krušik-akumulatori” duguju po šest miliona dinara...

U Vodovodu navode da je sa Krušikom u februaru potpisan reprogram na 36 meseci, i to se za sada poštuje, što je doprinelo likvidnosti preduzeća u ovoj godini. U sistemima Sloga i Vujić je u toku unapred pripremljen plan reorganizacije, koji je Vodovod zajedno sa Gradom prihvatio, jer je to jedini način da se naplati stari dug. Što se tiče duga Krušik- akumulatora u toku je sudsko izvršenje nad nepokretnostima. Međutim, direktor tog preduzeća tvrdi kako su oni od posebne važnosti za državu, pa on i pravnici poručuju da će naplata teško ići preko nepokretnosti, ali mi od toga nećemo odustati, kažu u "Vodovodu".

 

Aktuelno

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post Pre 1 sati 49 minuta

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 1 komentar