Izraelci u Petnici (foto: IS Petnica)
Izraelci u Petnici (foto: IS Petnica)
14.07.2015, 09:07

„Petnicu treba iskopirati svuda po svetu“

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici Petnica je u petodnevnoj poseti bila delegacija od 13 profesora iz institucije koja se bavi mladim talentima u Tel Avivu u Izraelu.

HEMDA je centar za dodatno naučno obrazovanje talentovanih srednjoškolaca u Izraelu. U tesnoj je vezi sa jednim od najpoznatijih naučnih insituta Vajcman po kojem je izraelska nauka poznata širom sveta.

Trinaest zaposlenih iz HEMDA, koji su svi inače ujedno i doktori nauka u svojim oblastima, je došlo u Petnicu kako bi detaljno razgovarali sa zaposlenima u ovoj našoj prestižnoj obrazovnoj instituciji o modelima rada sa mladima koji vole nauku u našoj zemlji.

„Ovo je moj drugi dolazak u Petnicu. Posle prvog dolaska, pre nekoliko godina, nisam prestajala svojim zapolsenima da pričam o Petnici i sjajnim ljudima koji ovde rade. Sada sam uspela da obezbedim sredstva da moj najuži tim dovedem ovde kako bi i sami videli da Petnica zaista postoji. Proveli smo dane u razgovoru sa vašim sjajnim naučnim podmlatkom, sa studentima saradnicima na programima u Petnici, sa predavačima i mentorima, i sa upravom. Mnogo toga smo čuli, a sada se nadam da ćemo uspeti da osmislimo kako neke od ideja da iskoristimo za rad sa talentima u Izraelu.“ – kaže Tehila Ben Gaj direktorka centra HEMDA iz Izraela.

Goste iz Tel Aviva posebno je zanimlao kako se polaznici programa motivišu da toliko i samostalno rade, i da postignu takve rezultate. Interesovalo ih je i na koji način se Petnica finansira, a da postiže nezavisnost u svom radu, koja joj garantuje ovakav uspeh i kvalitet. Posebna pitanja su bila usmerena na doprinos bivših polaznika sadašnjim programima. Evaluacija i unapređenje rada gosti su posebno pohvalili.

Odlazeći iz Petnice dr Tehila Ben Gej je poručila: „Petnica je sjajno mesto. Treba je iskopirati svuda po svetu kao sjajn model uspešnog rada sa talentovanim mladim ljudima. Srbija treba da bude ponosna na Petnicu i njene rezultate. Uz Petnicu se može krenuti kao naučno-tehnološkom, a onda i ekonomskom razvoju.“

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 21 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara