Raskrsnica Knez Mihailove i Milovana Glišića (foto: Đorđe Đoković)
Raskrsnica Knez Mihailove i Milovana Glišića (foto: Đorđe Đoković)
23.07.2015, 07:05

Sporna raskrsnica kod kafane “Sunce”

č: | fb:

Raskrsnica ulica Knez Mihailove i Milovana Glišića, kod kafane “Sunce”, mnogim vozačima stvara glavobolje i većina tvrdi da nije dobro obeležena. Oni smatraju da bi bilo bolje da se vozila koja dolaze iz pravca Gradca prestrojavaju u desnoj traci za pravo i desno, a da leva traka bude samo za skretanje u levo, a ne i za pravo kao što je sada slučaj. Vozači, koji dolaze iz pravca Gradca, se bune jer su zbog onih koji skreću levo u Ulicu Milovana Glišića onemogućeni da produže pravo i tako “izgube i po dva zelena”, dok sačekaju da vozila koja skreću levo, propuste ona koja dolaze iz pravca grada ka Gradcu, kao i pešake.

Odgovarajući na naše pitanje da li postoji mogućnost da režim saobraćaja na toj raskrsnici bude promenjen, da se iz desne trake vozi pravo i skreće desno, Svetislav Petrović, saobraćajni inženjer u Odeljenju za urbanizam kaže da mogućnost uvek postoji, ali sve zavisi od broja vozila i dodaje da je raskrsnica ulica Knez Mihailove i Milovana Glišića jedno od novijih projektantskih rešenja.

“Tačno je da je za saobraćaj najnepovoljnije da imate traku za pravo i levo, i to nije dobro rešenje. Međutim, prema podacima sa terena za skretanje u levo ima pet, dok 50 vozila skreće deseno i isto toliko se kreće pravo. Otuda je trenutno rešenje bolje”, kaže Petrović.

Svetislav Petrović

Svetislav Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

On podseća da je takvo saobraćajno rešenje predložio projektant i, naravno, može biti I drugačije, ali da bi režim saobraćaja bio promenjen neophodni su argumenti. “Kada mi je dostavljen broj vozila koja se kreću kroz tu raskrsnicu, što podrazumeva i pravce skretanja levo i desno, došli smo do zaključak da bi, u slučaju da je jedna traka za pravo i desno, bila velika gužva i red automobila bi bio do polovine Ulice Knez Mihailove i čak bi tri puta vozila propustila zeleno svetlo na semaforu, jer bi ih pešaci zaustavljali”, objašnjava Svetislav Petrović, saobraćajni inženjer u Odeljenju za urbanizam.

Na našu opasku da na toj raskrsnici nema mnogo pešaka, jer ih je značajno više na raskrsnici kod zelene pijace, kao i da pešaka ima više preko puta  ili na pravcu za one koji skreću levo ka Ulici Milovana Glišića, Petrović kaže da su tu raskrsnicu dobro proučili i razmatrali zajedno sa policijom, koja je na startu, videvši projekat, stavila primedbu na takvo rešenje. “Međutim, kada je i policija sagledala situaciju na terenu, stav je da je raskrsnica dobro obeležena”, kaže Petrović i ponavlja da ništa nije “zakucano”, sve je podložno promenama, pa i važeće pravilo prestrojavanja. On poručuje da će ponovo analizirati režim saobraćaja u raskrsnici kod kafane “Sunce”, evidentiraće koliko vozila skreće levo i desno, a koliko pravo iz sva četiri pravca, kao i broj pešaka na toj raskrsnici.

Raskrsnica Knez Mihailove i Milovana Glišića

Raskrsnica Knez Mihailove i Milovana Glišića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 55 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara