Raskrsnica Knez Mihailove i Milovana Glišića (foto: Đorđe Đoković)
Raskrsnica Knez Mihailove i Milovana Glišića (foto: Đorđe Đoković)
23.07.2015, 07:05

Sporna raskrsnica kod kafane “Sunce”

č: | fb:

Raskrsnica ulica Knez Mihailove i Milovana Glišića, kod kafane “Sunce”, mnogim vozačima stvara glavobolje i većina tvrdi da nije dobro obeležena. Oni smatraju da bi bilo bolje da se vozila koja dolaze iz pravca Gradca prestrojavaju u desnoj traci za pravo i desno, a da leva traka bude samo za skretanje u levo, a ne i za pravo kao što je sada slučaj. Vozači, koji dolaze iz pravca Gradca, se bune jer su zbog onih koji skreću levo u Ulicu Milovana Glišića onemogućeni da produže pravo i tako “izgube i po dva zelena”, dok sačekaju da vozila koja skreću levo, propuste ona koja dolaze iz pravca grada ka Gradcu, kao i pešake.

Odgovarajući na naše pitanje da li postoji mogućnost da režim saobraćaja na toj raskrsnici bude promenjen, da se iz desne trake vozi pravo i skreće desno, Svetislav Petrović, saobraćajni inženjer u Odeljenju za urbanizam kaže da mogućnost uvek postoji, ali sve zavisi od broja vozila i dodaje da je raskrsnica ulica Knez Mihailove i Milovana Glišića jedno od novijih projektantskih rešenja.

“Tačno je da je za saobraćaj najnepovoljnije da imate traku za pravo i levo, i to nije dobro rešenje. Međutim, prema podacima sa terena za skretanje u levo ima pet, dok 50 vozila skreće deseno i isto toliko se kreće pravo. Otuda je trenutno rešenje bolje”, kaže Petrović.

Svetislav Petrović

Svetislav Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

On podseća da je takvo saobraćajno rešenje predložio projektant i, naravno, može biti I drugačije, ali da bi režim saobraćaja bio promenjen neophodni su argumenti. “Kada mi je dostavljen broj vozila koja se kreću kroz tu raskrsnicu, što podrazumeva i pravce skretanja levo i desno, došli smo do zaključak da bi, u slučaju da je jedna traka za pravo i desno, bila velika gužva i red automobila bi bio do polovine Ulice Knez Mihailove i čak bi tri puta vozila propustila zeleno svetlo na semaforu, jer bi ih pešaci zaustavljali”, objašnjava Svetislav Petrović, saobraćajni inženjer u Odeljenju za urbanizam.

Na našu opasku da na toj raskrsnici nema mnogo pešaka, jer ih je značajno više na raskrsnici kod zelene pijace, kao i da pešaka ima više preko puta  ili na pravcu za one koji skreću levo ka Ulici Milovana Glišića, Petrović kaže da su tu raskrsnicu dobro proučili i razmatrali zajedno sa policijom, koja je na startu, videvši projekat, stavila primedbu na takvo rešenje. “Međutim, kada je i policija sagledala situaciju na terenu, stav je da je raskrsnica dobro obeležena”, kaže Petrović i ponavlja da ništa nije “zakucano”, sve je podložno promenama, pa i važeće pravilo prestrojavanja. On poručuje da će ponovo analizirati režim saobraćaja u raskrsnici kod kafane “Sunce”, evidentiraće koliko vozila skreće levo i desno, a koliko pravo iz sva četiri pravca, kao i broj pešaka na toj raskrsnici.

Raskrsnica Knez Mihailove i Milovana Glišića

Raskrsnica Knez Mihailove i Milovana Glišića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 37 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara