IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
04.08.2015, 09:27

Međunarodna letnja škola i istraživački projekti petničara

č: | fb:

Petnička međunarodna letnja škola nauke, jedanaestu po redu, održava se do 16. avgusta u Istraživačkoj stanici. Na ovom seminaru učestvuje 17 polaznika iz Engleske, Italije, Hrvatske, Makedonije, Nemačke, Rumunije, Španije i Srbije. Oni će, tokom ove dve nedelje, imati priliku da slušaju predavanja eminentnih predavača, saradnika Stanice, iz naše zemlje, ali i iz inostranstva.

Polaznici ovog programa će raditi na sopstvenim istraživanjima u naučnim oblastima za koje su iskazali interesovanje (astronomija, biologija, fizika i istorija). Pored toga radiće i neke grupne projekte, organizovaće se zanimljive radionice i debate, a planirana su i dva izleta: obilazak kanjona reke Gradac i poseta Beogradu, saopšteno je iz Istraživačke stanice Petnica.

Pored letnjih kampova za srednjoškolce i Međunarodne škole, ovog leta u Petnici će mladi petničari imati priliku da pokažu svoje zanimljive istraživačke projekte.

Odakle se čuje?

Marko Skakun, učenik III razreda Mitrovačke gimnazije i Andrea Ćirić, učenica III razreda Gimnazije u Kraljevu na letnjem kampu primenjene fizike i elektronike rade projekat Lokalizacija izvora zvuka.

Sistem za lociranje nalazi primenu u robotici. Ideja je bila da se pokuša dobiti jeftiniji i brži sistem za lociranje pomoću zvuka kao zamena za kamere.

Informišući se o ovom sistemu, Andrea i Marko su naišli na radove u kojima se koristi veći broj mikrofona (6). Oni žele da ispitaju učinak sa 4 mikrofona. Mikrofoni su raspoređeni u određenom prostoru i primaju zvučni signal koji se emituje sa različitih pozicija. Pošto se zvuk širi sferno, mikrofoni primaju signal u različitim vremenima. Na osnovu kašnjenja signala vrše se proračuni na osnovu kojih se određuje pozicija izvora zvuka.

Poimanje imenica na - ica

Polaznica programa lingvistike, Jovana Ružić iz Novog Sada, maturant Karlovačke gimnazije, na letnjem kampu radi projekat pod naslovom Kognitivna obrada imenica koje su ženskog gramatičkog roda, a mogu biti i muškog i ženskog prirodnog roda, sa završetkom na –ica.

Istraživanje se vrši metodom tehnike čitanja slobodnim tempom. Ispitanicima se, na računaru, prezentuje tekst reč po reč. Između svake dve potvrđene reči meri se vreme, što je regulisano automatski. Uz ispitivane imenice stoji pridev koji određuje rod imenice, npr. privržena/privrženi pristalica, prava/pravi kukavica.

Cilj istraživanja je da se utvrdi da li se na osnovu roda prideva koji prethodi imenici menja brzina reakcije na zadatu imenicu.

Za ovu temu Jovana se opredelila pošto nije pronašla u literaturi da su do sada vršena ovakva istraživanja za imenice ovog tipa.

Posle požara

Lazar Mitrović, učenik  II razreda Medicinske škole u Kraljevu, na letnjem kampu biologije radi projekat pod nazivom Uticaj tečnog dima, benz [a] antracena i benzo [a] pirena na klijavost semena, dužinu klice i biomasu crvene deteline (trifolium pratense) i lucerke (medicago sativa).

Ideja je bila da se ispita uticaj požara na ove kulture. Za detelinu se opredelio zbog njene široke rasprostranjenosti i brzine klijanja, a radi se i o krmnom bilju.

Agensi koji se koriste (spadaju u grupu policikličkih aromatičnih ugljovodonika) nastaju prilikom požara, ali i prilikom paljenja drveta.

Lazar tretira semena biljnih kultura (svaki zasad sadrži 50 semena) različitim koncentracijama sva tri agensa u tri ponavljanja. Klijavost se meri posle 36 sati od postavke eksperimenta. Određuju se i dužina klice i biomasa. Dobijeni podaci se upoređuju sa podacima koji se dobijaju iz kontrolne grupe u kojoj je agens destilovana voda.

U koliko bude bilo proizvedeno dovoljno biomase, Lazar planira da proširi istraživanja i na neka metabolička ispitivanja.

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 36 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara