Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Panorama Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
05.08.2015, 06:38

Sirene i zvona u podne i u Valjevu

č: | fb:

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, danas u 12 časova biće aktivirane sirene za javno uzbunjivanje u trajanju od 60 sekundi, koje će emitovati signal za prestanak opasnosti, saopštila je Policijska uprava Valjevo. 

Oglašavanje sirena je u okviru manifestacije obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, kada će biti odata počast tragično stradalom srpskom narodu u akciji hrvatske vojske pod nazivom „Oluja“, navodi se u saopštenju.

U Hramu Vaskrsenja Hristovog  u 11.00 časova biće služen parastos nevinim žrtvama vojne operacije "Oluja", povodom dvadesetogodišnjice egzodusa srpskog naroda sa područja Republike Srpske Krajine i Republike Hrvatske. Sa svih pravoslavnih hramova u Valjevu u podne će se oglasiti zvona za postradale Srbe u akciji "Oluja". 

Srbija prvi put obeležava Dan sećanja na stradanje i progon Srba u "Oluji". Danas je Dan žalosti, i u Srbiji i u Republici Srpskoj. 

U akciji hrvatske vojske "Oluja" je, pre 20 godina, iz severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna proterano oko 200.000 Srba, više od 2.500 je ubijeno, za još toliko se traga, a uništeno je skoro 25.000 njihovih kuća, 13.000 privrednih objekata, crkve, muzeji, spomenici...

"Na dan kada su stradali Srbi u 'Oluji' svi ćemo u 12 sati, uz zvuke sirena i crkvenih zvona, gde god postoje Srbi i gde god je srpska država, stati jedan minut misleći na one koji nisu sa nama i biti im zahvalni što naša deca žive u slobodi i što živimo u miru", rekao je predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba ministar Aleksandar Vulin. 
On je pozvao građane da se danas  5. avgusta zaustave u podne kada budu čuli sirene i zvona, da zastanu i da se podsete na one koji su bili pre nas i na one koji su stradali. 

Aktuelno

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post Pre 1 sati 47 minuta

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 1 komentar