Crkva na Kneževom polju (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Crkva na Kneževom polju (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
07.08.2015, 20:09

Četvrti Sabor na Povlenu

č: | fb:

Podizanjem barjaka Sabora otpočeo je četvrti  po redu Sabor na Povlenu u slavu Hrama Svetog velikomučenika arhiđakona Stevana na Kneževom polju podno Malog Povlena. Centralni program Sabora, koji traje do nedelje, održaće se u subotu. Nakon Svete liturgije, početak programa zakazan je za 11.00 časova, koji je, po rečima organizatora, naslonjen na tradiciju našeg naroda.

Vlado Dodović, član Organizacionog odbora kaže da su centralna dva događaja Sabora nadmetanje za najboljeg zdravičara i nadmetanje za najboljeg igrača narodnog kola. Pored toga gostovaće grupe “Hajduka” iz Lajkovca, i mešovito pevačka grupa „Crnućanka“ iz Gornjeg Milanovca. Tradicionalni učesnik Sabora je KUD „Đerdan“ koji će imati svoj program sa svojom pevačkom grupom. "Dodelićemo povelje za najmlađeg učesnika Sabora, dodelićemo i zeleni šešir, obeležje Čuvara Povlena, a ove godine dodelićemoi i povelju za očuvanje tradicije našeg naroda. Na Saboru će se predstaviti proizvođači zdrave hrane, čajeva i lekovitog bilja”, najavio je Dodović.

Gost Sabora će biti Luka Milovanović, reprezentativac Srbije u planinarskom biciklizmu. Nastupiće i trubački orkestar Dragana Lazića iz Karana kod Ribaševine.

„Cilj Povlenskog sabora je da se Valjevci vrate prirodi, da shvatimo koliki je značaj zaštite prirode, a istovremeno da na taj način sebe sami štitimo od urbanog otuđenja. Sabor je poziv Valjevcima da se druže na neki drugi način, da se sretnu, da se provedu. Sabor na Povlenu nema ni jedan elemenat folk kulture, sadrži elemente tradicije i skretanja pažnje ljudima na prirodne resurse“, poručio je Branko Lukić, član Organizacionog odbora Sabora na Povlenu.

Organizatori manifestacije su manastir Lelić, Turistička organizacija Valjevo, Klub Ars Nova i Udruženje za zaštitu, razvoj i promociju valjevskih planina. Pokrovitelj Sabora na Povlenu je grad Valjevo. 

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 51 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara