Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
28.08.2015, 11:42

Gradsko veće odbacilo amandmane demokrata

č: | fb:

Gradsko veće nije prihvatilo ni jedan od tri amandmana, na odluku o drugom rebalansu budžeta Valjeva za ovu godinu, koje je podneo odbornik DS Željko Đukić. Odbornik demokrata je predložio da se u budžetu grada za 18 miliona dinara povećaju subvencije za zapošljavanje, kako bi Grad finansijski pomogao određenim nezaposlenim kategorijama. Ukoliko su oba bračna druga nezaposlena i čekaju posao više od pola godine, Đukić predlaže da Grad mesečno finansira jednog bračnog druga sa 16.000 dinara. Takođe, predlaže da se za pripadnika Romske manjine obezbedi posao minimum za jednog člana porodice kroz javne radove, da se pomogne onima koji imaju manje od pet godina do penzije, da se kroz javne radove obezbedi posao za jednog člana porodice u kojoj niko ne radi, da se pomogne sa 20.000 dinara mesečno za prvih šest meseci onima koji pokreću sopstveni biznis i da se po novozaposlenom izdvoji 300.000 dinra, uz uslov da poslodavac zaposli minimum 50 radnika.

Odbijajući ovaj amandman odbornika DS obrazloženo je da je u budžetu Valjeva za ovu godinu opredeljeno 15 miliona dinara subvencija za zapošljavanje, što će biti utrošeno kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja, kojim su predviđene četiri mere aktivne politike zapošljavanja u skladu sa potrebama tržišta rada i sa programom mera Nacionalne službe za zapošljavanje. Načelnik Odeljenja za lokalni razvoj privredu i komunalne poslove Nenad Branković kaže da su objavljena i već završena četiri javna poziva poslodavcima za subvencije, u toku je obrada zahteva i bodovanje, tako da ne postoji mogućnost izmene Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2015. godinu.

Gradsko veće nije prihvatilo ni amandman da se sredstva za finansiranje Mobilnog tima povećaju za 200.000 dinara. Nčelnica Odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić objasnila je da je u ovogodišnjem budžetu Grada bilo planirano 200.000 dinara za eventualne dodatne troškove koji bi nastali u radu Mobilnog tima, koji je formiran u okviru Projekta misije OEBS u Srbiji „Tehnička podrška za inkluziju Roma”. S obzirom na to da u dosadašnjem radu Mobilnog tima nije bilo potrebe za korišćenjem tog novca, a u toku su aktivnosti na izradi Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma, sredstva su preusmerena za finansiranje izrade pomenutog dokumenta.

Željko Đukić

Željko Đukić (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik DS Željko Đukić podneo je amandman da se u gradskom budžetu obezbedi 700.000 dinara za finansiranje usluga ličnog pratioca za decu sa teškoćama u razvoju ili sa nekom vrstom invaliditeta. Gradsko veće nije prihvatilo ovaj predlog uz objašnjenje da je u toku izrada novog strateškog dokumenta, koji utvrđuje prioritete u razvoju socijalne zaštite na teritoriji grada, a u okviru toga biće regulisana i usluga ličnog pratioca, koja će zaživeti sledeće godine. Gradonačelnik Stanko Terzić je najavio da će u budžetu za sledeću godinu biti obezbeđen novac za finansiranje usluge ličnog pratioca i naglašava da to pitanje mora biti uređeno u skladu sa svim zakonskim propisima. „Nećemo da improvizujemo, moramo sve pripremiti tako da uslugu zaista dobiju deca kojoj je lični pratilac i najpotrebniji”, poručio je gradonačelnik.

Na sednici Gradskog veća prihvaćen je predlog da se formira Savet Industrijske zone „Stefil”, čiji je pedsednik zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, a članovi su načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić, pomoćnik gradonačelnika Milorad Ilić, pomoćnik direktora Gradske direkcije Vladan Jerenić i vlasnik ABC testa Vldan Tanasković. Uloga Saveta biće da predlaže plan razvoja i godišnji program uređivanja građevinskog zemljišta Industrijske zone, koje će dostaviti Skupštini grada.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 19 sati 7 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara