Učionica (foto: Đorđe Đoković)
Učionica (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2015, 09:19

Ove godine više đaka prvaka

č: | fb:

Za razliku od prošle, ove godine u valjevskim osnovnim školama je više prvaka, dok je ukupan broj prvaka u školama Kolubarskog okruga manji. Nova školska godina danas je počela za 10. 341 osnovaca i srednjoškolaca u Valjevu, a među njima je i 839 đaka prvaka, što je za 95 više nego prošle godine. Po prvi put u školske klupe selo je i 697 prvaka u pet opština Kolubarskog okruga, što je za 35 manje nego prošle godine. Broj prvaka, čak za 40 manji je u osnovnim školam au Ubu, gde je ove godine upisano u prvi razred 221 đak, u Osečini je manje šest prvaka, u Lajkovcu je upisano deset prvaka više, dok je broj prvaka u Mionici i LJigu ostao približno isti kao prošle godine. 

U trinaest valjevskih osnovnih i pet srednjih škola nastava je počela redovno, nema štrajka niti ovdašnji profesori najavljuju obustavu rada. Ministar prosvete Srđan Verbić nije uspeo da obećanja data prosvetnim radnicima ispuni pre 1. septembra. Naime, još se ne zna šta će biti sa tehnološkim viškovima, kada će izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zaživeti i da li će prosvetari dobiti jednokratnu pomoć koja im je obećana. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete pred početak školske godine održali su tradicionalni radni sastanak o bezbednosti učenika u školama i saobraćaju. Ovakvi skupovi se organizuju u celoj Srbiji, a u Kolubarskom okrugu sastanak je organizovan već devetu školsku godinu. Na području grada Valjeva i pet opšina Kolubarskog okruga koje pokriva Policijska uprava Valjevo ima 27 osnovnih i 11 srednjih škola.

Već danas od 01. septembra Policijska uprava Valjevo je povećala broj policajaca pored pešačkih prelaza i raskrsnica, pogotovo u blizini osnovnih škola kako bi se radilo na prevenciji i bezbednosti prvaka.

I ove godine bez prijema za prvake

I ove godine, kao ni prošle u Gradskoj kući nije organizovan prijem za đake prvake, niti je neko od gradskog rukovodstva pozdravio prvake na svečanosti u nekoj od valjevskih osnovnih škola i uručio im darove koje je obezbedio Grad. U vreme svog mandata gradonačelnik Zoran Jakovljević je svake godine pozdravljao prvake, a grad obezbeđivao prigodne poklone. Prošle školske godine to gradonačelnik i gradsko ruovodstvo nisu učinili.

Prema najavi iz Gradske uprave zamenik gradonačelnika Žarko Kovač će danas u podne pozdraviti đake Poljoprivredne škole povodom početka školske godine.

Aktuelno

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post Pre 1 sati 59 minuta

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 1 komentar