Tribina Vremena u Centru za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Tribina Vremena u Centru za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
11.09.2015, 22:22

Serija tribina „Ima li Srbije van Beograda“ započela u Valjevu

č: | fb:

Beogradski nedeljnik „Vreme“ tribinom „Ima li Srbije van Beograda“ započeo je obeležavanje 25. godina izlaženja, koje se poklapa sa počecima borbe za demokratizaciju Srbije. Zbog čega baš u Valjevu pojasnio je glavni urednik Dragoljub Žarković. „Dragan Todorović je iz Valjeva, a on je, kao autor osobenog stila, koji slika Srbiju van Beograda, jedini stalni dopisnik ’Vremena“. Uz to, prvu tribinu van Beograda održali smo svojevremeno u Valjevskoj gimnaziji i poneli lepe utiske“, rekao je Žarković.

Dragan Todorović i Dragoljub Žarković

Dragan Todorović i Dragoljub Žarković (Foto: Đorđe Đoković)

Uz Žarkovića, čitaocima „Vremena“ večeras su svoje viđenje ovovremene Srbije izneli i kolumnista tog nedeljnika Teofil Pančić, politički analitičar i urednik „Nove srpske političke misli“ Đorđe Vukadinović, te sociolog dr Radovan Marjanović. Razgovor je vodio Dragan Todorović.

Njihova ocena je da se Srbija vratila u 1990-te i vreme ponovne borbe za političke i medijske slobode i demokratiju, te da su za to krivci i političari, ali i građani, koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem pomogli da se dobrim delom vrati sve ono za šta smo mislili da je nestalo petooktobarskim promenama 2000. godine.

Političari su uspeli u nakani da se građani više ne interesuju za politiku, što se posebno odnosi na mlade, pa je stoga teško očekivati skorije bitne promene jer se „novi klinci ponašaju po matrici starih klinaca“, kako je to primetio dr Marjanović.

U svemu nezaobilaznu ulogu ima i aktuelni režim SNS sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, uz opasku da se bolje nije moglo ni očekivati od nekadašnjih radikala (SRS). Ocena večerašnjih gostiju je da će sadašnja vlast trajati, moguće je, i desetak godina, računajući od 2012, ukoliko se „ne dogodi čudo – čuda su moguća ali se retko dešavaju“.

Zbog čega se pominju vanredni parlamentarni izbori, bilo je jedno od pitanja na koje su učesnici tribine „Vremena“ ponudili odgovor. Za vanrednim izborima nema potrebe niti i jednog valjanog razloga ukoliko Aleksandar Vučić, računajući na svoju trenutnu popularnost, ne planira, a planira, da dobije novi četvorogodišnji mandat!

Za Vučića je rečeno da savkodnevnim „fabrikovanjem laži“ nastoji da dovede do „zamora materijala“ kod građana jer ta „silna obećanja prosečan mozak ne može da primi“. Aktuelni režim je optužen i da je prekrajanjem izborne volje građana, zarad učvršćivanja vlasti po vertikali, raznim prekomponovanjem odborničke većine, ne bežeći ni od pretnji i ucena, preuzeo vlast u najvećim gradovima Srbije, od Novog Sada do Kragujevca.

Učesnici tribine

Učesnici tribine (Foto: Đorđe Đoković)

Doduše, ocenjeno je, svaka vlast u ovovremenoj Srbiji nastojala je da, na ovaj ili onaj način, uspostavi tzv. vertikalu kako bi se učvrstila bez obzira na to da li su njeni predstavnici, na svim nivoima, birani po proporcionalnom ili većinskom izbornom sistemu. Tome na ruku ide i činjenica da su kandidati za funkcije zavisni od partijskih oligarhija, te da mesta na listama, a docnije u parlamentu ili izvršnoj vlasti, obezbeđuju novcem, količinom bilborda ili brojem sigurnih glasova, koje u svojim sredinama mogu da donesu partiji čiji su članovi. Otuda su grupe građana kao alternativa, bez obzira na sporadične uspehe, gotovo nemoguća misija jer novac neophodan da bi se dobila izborna trka imaju samo stranke ili tajkuni. Svemu treba dodati i „razbijenu opoziciju“.

Mogu li novi izbori doneti nasilje viđeno tokom vanrednih lokalnih izbora u Kuli ili Mionici, odnosno za pojedine šabačke mesne zajednice, takođe je bilo pitanje koje su učesnici tribine večeras postavili. Ta mogućnost se ne isključuje uz nadu da se to, ipak, neće dogoditi jer je „teško preplaviti čitavu Srbiju“.

„Davljenjem“ lokalnih medija,  medijske slobode u Srbiji  dodatno su ugrožene, a u taj milje treba udenuti i gašnje kultne emisije „Utisak nedelje“ Olje Bećković na TV B-92 u kojoj su, kako je večeras rečeno, milioni gledalaca mogli da čuju i one koji se ne slažu sa aktuelnim režimom. Ocenjeno je da na formiranje javnog mnenja ne utiču ni „Vreme“, „Danas“ ili „Politika“ već tabloidi. Tu svoj poseban doprinos imaju i TV stanice sa nacionalnom frekvencijom među kojima je i javni servis (RTS).

U takvoj situaciji isplivavaju novi politički analitičari, koji, poput Vučića i njegovih ministara (koji deluju zastrašeno), svakodnevno ponavljaju iste stvari, a reč je o ljudima (analitičarima), koji su, koliko do juče, bili „marginalci“.

„Kako je ’Vreme’ opstalo svih ovih godina? Opstali smo zbog toga što smo sirotinja, a sirotinja se ne može ucenjivati novcem“, rekao je Dragoljub Žarković i najavio da će taj nezavisni beogradski nedeljnik slične tribine održati u još desetak gradova u Srbiji jer je  „interesovanje veliko, pa redakciju zovu sa svih strana“. Očito je da se Srbija vratila u vreme okupljanja na tribinama i šaputanja u razgovorima i po kafanama, takođe se čulo večeras.

Slušaoci tribine

Slušaoci tribine (Foto: Đorđe Đoković)

Tribina „Ima li Srbije van Beograda“ održana je u holu Centra za kulturu, bila je dobro posećena uglavnom već sredovečnim i starijim slušaocima, znancima iz „vunenih vremena“ režima Slobodana Miloševića. Otvorena je i izložba naslovnih strana „Vremena“, koja je, doista, istorija ovovremene Srbije i vredi je videti.

Poseban ugođaj bio je nastup tamburaša, koje je predvodio Ljuba Živkov, novinar i „Vremena“, autor kolumne „Lisica i ždral“.

Iizložba naslovnih strana Vremena

Iizložba naslovnih strana Vremena (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

Zgrada (foto: Kolubarske.rs)
Grad objavio Pre 8 sati 3 minuta

Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije

Grad Valjevo je raspisao javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada, objavljeno je na gradskom sajtu Lepa reč Valjeva. Za ovaj konkurs...

 (foto: )
Danas u Valjevu Pre 8 sati 3 minuta

Humanitarna akcija "Za naše male heroje"

Humanitarna fondacija "Zajedno možemo" prikuplja 100.000 evra za nabavku aparata za lečenje dece obolele od raka u Srbiji. Tim povodom, humanitarci Marko Nikolić i Balša Zajić dolaze u Valjevo u...

Dani gljiva na Divčibarama (foto: Dragić Tomić)
U organizaciji Gljivarskog društva Valjevo Pre 1 dan 8 sati

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

Na Divčibarama će u subotu biti održani 29. Dani gljiva u organizaciji Gjivarskog društva Valjevo. Manifestacija će zvanično biti otvorena u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred hotela Heba. "Ova...

Mirjana Pajić se obraća gostima (foto: Miroslava Kojić)
Svečanost u Ivanovcima Pre 1 dan 6 sati

Zdrava voda sa naše česme za sve

Pod tim nazivom, okupili su se Ivanovčani pre pola godine oko zanimljive aktivnosti, da ožive česmu sa zdravom pijaćom vodom podignutu pre 101 godinu. Svečanost povodom obnove česme, što je podržao...