Nebojša Stefanović. (foto: Darija Ranković)
Nebojša Stefanović. (foto: Darija Ranković)
28.09.2015, 07:25

Policajci će „u dušu“ poznavati sugrađane

č: | fb:

Sektorski način rada podrazumeva da policajac u određenom delu grada ili ulici poznaje većinu stanovnika i što je najvažnije zna gde su oni koji su problematični ili su u sukobu sa zakonom. Novina je i to da su uvedene jedinice koje će se više boriti protiv nasilja u porodici u saradnji sa tužilaštvom. Ministar policije Nebojša Stefanović objašnjava da je u sektorski rad uključen tim koji radi u smenama, koji prate i kontrolišu situacijuna na terenu, razgovaraju sa ljudima. On dodaje da je, i sa trenutnim brojem policajaca, moguće organizovati takav način rada i "da policajac poznaje svoje sugrađane, a oni njega".

„Ne može se očekivati da se značajno povećava broj policajaca, u zemlji u kojoj se smanjuje broj stanovnika. Ali nije uvek stvar samo u brojnosti, da broj policajaca bude veći. Važno je njihovo razumevanje posla“, kaže Stefanović. Što se tiče Policijske uprave u Valjevu, ministar je zadovoljan jer, kako reče, i načelnik i zaposleni dobro razumeju šta su potrebe stanovnika i zato Valjevo nema problem sa kriminalom. „Čak mogu da kažem ili da ponovim ono što sam prošli put naglasio kad sam bio u Valjevu – nema ni jedan narko diler, da je na bilo koji način registrovan, a da je na slobodi. Što dovoljno govori o tome koliko valjevska policija ozbiljno shvata i radi svoj posao“, zaključuje ministar.

On je naglasio da se MUP i Vlada Srbije trude da poboljšaju uslove rada policije, kupovinom uniformi i vozila, kao i organizovanjem obuke, što, kako reče zahteva vreme. „Nakon osam godina policija je dobila novu uniformu, radimo na tome da poboljšamo i nivo njihove obuke, što je veoma važno, a to će uraditi naši instruktira, tako da obuka policije neće biti dodatni trošak“, kaže ministar.

Nebojša Stefanović naglašava da ni u policiji stanje nije idealno, ali nemoguće je za godinu dana popraviti sve ono što u prethodnih mnogo godina nije rađeno. „Moj posao je da, zajedno sa Vladom Srbije, radim na poboljšanju standarda policajaca“, rekao je ministar i dodao da je „policija deo naroda i zato deli sudbinu svog naroda“.

„Ako se bude popravljao standard za sve građane, a popravlja se, tako će se popravljati i standard policije“, poručio je ministar Nebojša Srefanović.

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 12 sati

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara