Nebojša Stefanović. (foto: Darija Ranković)
Nebojša Stefanović. (foto: Darija Ranković)
28.09.2015, 07:25

Policajci će „u dušu“ poznavati sugrađane

č: | fb:

Sektorski način rada podrazumeva da policajac u određenom delu grada ili ulici poznaje većinu stanovnika i što je najvažnije zna gde su oni koji su problematični ili su u sukobu sa zakonom. Novina je i to da su uvedene jedinice koje će se više boriti protiv nasilja u porodici u saradnji sa tužilaštvom. Ministar policije Nebojša Stefanović objašnjava da je u sektorski rad uključen tim koji radi u smenama, koji prate i kontrolišu situacijuna na terenu, razgovaraju sa ljudima. On dodaje da je, i sa trenutnim brojem policajaca, moguće organizovati takav način rada i "da policajac poznaje svoje sugrađane, a oni njega".

„Ne može se očekivati da se značajno povećava broj policajaca, u zemlji u kojoj se smanjuje broj stanovnika. Ali nije uvek stvar samo u brojnosti, da broj policajaca bude veći. Važno je njihovo razumevanje posla“, kaže Stefanović. Što se tiče Policijske uprave u Valjevu, ministar je zadovoljan jer, kako reče, i načelnik i zaposleni dobro razumeju šta su potrebe stanovnika i zato Valjevo nema problem sa kriminalom. „Čak mogu da kažem ili da ponovim ono što sam prošli put naglasio kad sam bio u Valjevu – nema ni jedan narko diler, da je na bilo koji način registrovan, a da je na slobodi. Što dovoljno govori o tome koliko valjevska policija ozbiljno shvata i radi svoj posao“, zaključuje ministar.

On je naglasio da se MUP i Vlada Srbije trude da poboljšaju uslove rada policije, kupovinom uniformi i vozila, kao i organizovanjem obuke, što, kako reče zahteva vreme. „Nakon osam godina policija je dobila novu uniformu, radimo na tome da poboljšamo i nivo njihove obuke, što je veoma važno, a to će uraditi naši instruktira, tako da obuka policije neće biti dodatni trošak“, kaže ministar.

Nebojša Stefanović naglašava da ni u policiji stanje nije idealno, ali nemoguće je za godinu dana popraviti sve ono što u prethodnih mnogo godina nije rađeno. „Moj posao je da, zajedno sa Vladom Srbije, radim na poboljšanju standarda policajaca“, rekao je ministar i dodao da je „policija deo naroda i zato deli sudbinu svog naroda“.

„Ako se bude popravljao standard za sve građane, a popravlja se, tako će se popravljati i standard policije“, poručio je ministar Nebojša Srefanović.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 19 sati 8 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara