Odbornici (foto: Đorđe Đoković)
Odbornici (foto: Đorđe Đoković)
28.09.2015, 14:11

Odbornici usvojili drugi rebalans budžeta Valjeva

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su drugi rebalans budžeta grada Valjeva za 2015. godinu, kojim su budžetska sredstva uvećana za 242,6 miliona dinara, tako da sada u gradskoj kasi ima preko tri milijarde dinara. 

Načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović obrazlažući drugi rebalans navela je da su sredstva budžeta grada uvećana za 204,5 miliona dinara, sredstva ostalih budžetskih korisnika za 12,3 miliona dinara, dok je za 25,6 miliona dinara povećan prihod namenskih transfernih sredstava i donacija. I drugim rebalansom budžeta grada Valjeva najviše novca oko 143 miliona dinara opredeljeno je Gradskoj direkciji, od toga skoro 91 milion dinara za otklanjanje posledica majskih poplava.

Odbornici opozicije, suprotno tvrdnji gradonačelnika Stanka Terzića da je Valjevo veliko gradilište i da je povećanje poreza na zarade pokazatelj da je povećan broj zaposlenih, smatraju da „šoderisanje puteva“ nije od životne važnosti, za razliku od otvaranja novih radnih mesta i privlačenja investitora. Opozicija tvrdi da nije uspeh „otvoriti kazane narodne kuhinje, nego otvoriti nova radna mesta“, zamerajući gradonačelniku i gradskoj vlasti da ne treba da se hvale podacima o socijanim davanjima, nego podacima o investicijama i zapošljavanju.

Najčešće su se za skupštonskom govornicom čule zamerke da se uspeh jedne vlasti ne meri kilometrima „šoderisanih“ puteva, da je budžet socijalni, a ne razvojni, da je politički i rađen za manju grupu ljudi po principu „lepih želja“ i to u svrhu izborne kampanje. Istovremeno odbornici vladajuće koalicije, na čelu sa socijalistima, pohvalili su gradsku vlast, koja pored novih investicija i ulaganja u infrastrukturu, značajna sredstva izdvaja i za pomoć siromašnim sugrađanima, „vodeći tako odgovornu politiku“. Gradonačelnik Stanko Terzić, kako reče, uvažavajući sve primedbe odbornika, ne može da prihvati tvrdnju da u gradu nema razvoja i investicija i da je „sve mrtvo“. Terzić je preneo da  je Valjevo, po uredbi Vlade Srbije, rangirano među 20 najrazvijenijih gradova sa prosekom iznad repubčičkog proseka.

Odgovarajući na primedbe odbornika da budžet nije dobro planiran, čim se radi rebalans po drugi put, je rekao da se to čini zbog povećanih prihoda i da su "dobri rezultati poslovanja dozvolili da se radi rebalans. "Priliv u budžet se povećava svakog meseca, tako da je veći za 270 miliona dinara u odnosu na isti period prople godine“, kaže Terzić naglašavajući da je prihod povećan i pored toga što su smanjeni porezi i takse, objašnjavajući da je povećana naplata. Gradonačelnik Valjeva je poručio - "Hajde da, kad već imamo novca u kasi, uradimo što više za naš grad, ovo što radimo nije predizborna kampanja!"

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 18 sati 55 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara