Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
03.10.2015, 12:34

Mesta malo, kandidata puno

č: | fb:

U Srbiji je, u 85 gradova i opština, u toku postupak izbora viših i osnovnih tužilaca. Posle konkursa, prema podacima sa sajta Državnog veća tužilaca (DVT), za višeg tužioca u Valjevu konkurisalo je devet kandidata, za osnovne tužioce u Valjevu (koji pokriva i Osečinu) i Mionici (koji pokriva i Ljig) po šest, a za osnovnog tužioca na Ubu (koji pokriva i Lajkovac) čak 10 kandidata!

Kandidati za višeg tužioca su, uz sadašnjeg Miodraga Plazinića iz Požege, i njegovi zamenici Zlatko Šulović, koji je bio tužilac posle 2000-te, kao i Nenad Marinković (svojevremeno je postavljen za osnovnog tužioca u Valjevu, gde je došao iz Bajine Bašte), šabački viši i osnovni tužilac Zoran Obradović i Nebojša Janković, inače Valjevci, odnosno Vukašin Vujičić, Valjevac, koji je osnovni tužilac u Užicu.

Konkurisale su i Snežana Jovanović, osnovni tužilac iz Mionice, zamenik valjevskog osnovnog tužioca Dragana Marković, te Branka Tomić, pravnica iz Vodovoda, koja mora da polaže pismeni test 5. oktobra. Ostalima je za 7. oktobar zakazan razgovor u Državnom veću tužilaca. Ima indicija da je Jovanović povukla kandidaturu, kao što ima naznaka kako je Plazinić navodno konkurisao i za višeg tužioca u Užicu.

Za osnovnog tužioca u Valjevu konkurisao je sadašnji Mile Nikolić, dok o ostalim kandidatima nema podataka na sajtu DVT iako će i njima biti zakazani razgovori. Slično je i sa kandidatima za mioničkog i ubskog tužioca.

Pojedini sagovornici Kolubarskih.rs. pretpostavljaju da su među kandidatima i stručni saradnici u tužilaštvima i sudovima, koji „žele da pokažu kako su živi s obzirom na to da u sadašnjem sistemu ne mogu da napreduju“.           

Prema podacima do kojih se došle Kolubarske.rs, najviše posla imaju tužioci u Valjevu, a potom na Ubu, gde međutim rade samo tužilac i njegov zamenik, pa je posao sa oko 1.500 predmeta godišnje „doista rudarski“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Zgrada (foto: Kolubarske.rs)
Grad objavio Pre 4 sati 1 minuta

Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije

Grad Valjevo je raspisao javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada, objavljeno je na gradskom sajtu Lepa reč Valjeva. Za ovaj konkurs...

 (foto: )
Danas u Valjevu Pre 4 sati 2 minuta

Humanitarna akcija "Za naše male heroje"

Humanitarna fondacija "Zajedno možemo" prikuplja 100.000 evra za nabavku aparata za lečenje dece obolele od raka u Srbiji. Tim povodom, humanitarci Marko Nikolić i Balša Zajić dolaze u Valjevo u...

Dani gljiva na Divčibarama (foto: Dragić Tomić)
U organizaciji Gljivarskog društva Valjevo Pre 1 dan 4 sati

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

Na Divčibarama će u subotu biti održani 29. Dani gljiva u organizaciji Gjivarskog društva Valjevo. Manifestacija će zvanično biti otvorena u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred hotela Heba. "Ova...

Mirjana Pajić se obraća gostima (foto: Miroslava Kojić)
Svečanost u Ivanovcima Pre 1 dan 2 sati

Zdrava voda sa naše česme za sve

Pod tim nazivom, okupili su se Ivanovčani pre pola godine oko zanimljive aktivnosti, da ožive česmu sa zdravom pijaćom vodom podignutu pre 101 godinu. Svečanost povodom obnove česme, što je podržao...