Sastanak u Gradskoj upravi (foto: Đorđe Đoković)
Sastanak u Gradskoj upravi (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2015, 12:26

Kako obnoviti saradnju u poljoprivredi

č: | fb:

Valjevo je danas posetio Itaj Milner, zamenik ambasadora Izraela u Srbiji. On je sa gradskim čelnicima i privrednicima razgovarao o investicionim potencijalima Valjeva, posebno u oblasti poljoprivrede s obzirom na to, kako je uvaženi gost rekao novinarima, da „Izrael nema plodne zemlje, koje u Valjevu ima u izobilju“. Tom prilikom predstavljene su lokalne firme, a očekuje se pomoć gostiju u pronalaženju strateških partnera.

Po običaju, izjave za medije, domaćini i gosti, dali su posle sastanka kod gradonačelnika, a pre skupa sa privrednicima, na kojem je „fotoreporterima i TV snimateljima omogućeno snimanje početka sastanka“!

„Izrael ima dobrih tehnologija u oblasti poljoprivrede, naše kompanije proizvode prerađenu hranu. Ljudi u Valjevu imaju iskustvo u proizvodnji i preradi voća i povrća. Oživljavanje takve proizvodnje u Valjevu bilo bi na obostranu korist“, rekao je novinarima Milner.

(Foto: Đorđe Đoković)

On je kazao kako je iznenađen brojnim pozivima iz Valjeva za saradnju u oblasti kulture, što, kako je naglasio, govori o visokom kulturnom nivou i potencijalu Valjevaca. Obećao je da će ovde uskoro gostovati još umetnika iz Izraela, a led su „probili“ književni stvaraoci (prim. BV).

Itaj Milner je takođe podsetio na raniju uspešnu saradnju Izraela sa Valjevo. Podsećanja radi, Valjevo je (bilo) zbratimljeno sa izraelskim gradom Rehovotom, a u toj zemlji nedavno su u uzvratnoj poseti bili predstavnici IS „Petnica“.

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač precizirao je da saradnja Valjeva sa Izraelom datira od pre 25 godina, kada su načinjeni prvi kontakti, te da su oni povremeno održavani i docnije, a da su poslednji kontakti bili pre oko dve godine.

“Na sastanak smo pozvali oko 30 poljoprivrednih proizvodjača, uglavnom voćara i stočara, kao i preduzeća, koja se bave primarnom preradom. Nema tu mnogo visoke tehnološke prerade, pa ćemo videti u kom pravcu Izrael može učestvovati (u daljoj saradnji)”, rekao je novinarima Kovač.

 

 

 

Aktuelno

Zgrada (foto: Kolubarske.rs)
Grad objavio Pre 11 minuta

Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije

Grad Valjevo je raspisao javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada, objavljeno je na gradskom sajtu Lepa reč Valjeva. Za ovaj konkurs...

 (foto: )
Danas u Valjevu Pre 12 minuta

Humanitarna akcija "Za naše male heroje"

Humanitarna fondacija "Zajedno možemo" prikuplja 100.000 evra za nabavku aparata za lečenje dece obolele od raka u Srbiji. Tim povodom, humanitarci Marko Nikolić i Balša Zajić dolaze u Valjevo u...

Dani gljiva na Divčibarama (foto: Dragić Tomić)
U organizaciji Gljivarskog društva Valjevo Pre 1 dan

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

Na Divčibarama će u subotu biti održani 29. Dani gljiva u organizaciji Gjivarskog društva Valjevo. Manifestacija će zvanično biti otvorena u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred hotela Heba. "Ova...

Mirjana Pajić se obraća gostima (foto: Miroslava Kojić)
Svečanost u Ivanovcima Pre 22 sati 21 minuta

Zdrava voda sa naše česme za sve

Pod tim nazivom, okupili su se Ivanovčani pre pola godine oko zanimljive aktivnosti, da ožive česmu sa zdravom pijaćom vodom podignutu pre 101 godinu. Svečanost povodom obnove česme, što je podržao...